IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Transparency International: Италия има нужда от антикорупционен орган

Приносът на политическите партии в борбата срещу корупцията и в повишаване на прозрачността е почти нулев, се посочва в доклад на организацията

15:09 | 06.10.12 г. 1
Transparency International: Италия има нужда от антикорупционен орган

Международната организация Transparency International призова Италия да създаден независим орган за борба с подкупите, които струват на данъкоплатците 60 млрд. евро годишно, съобщи Ройтерс.

Препоръката отива по-далеч от закона за корупцията, който експертното правителство на Марио Монти се опитва да прокара преди общите избори в страната, които най-вероятно ще бъдат насрочени за април.

В доклад на Transparency International от тази година се посочва, че 87% от италианците смятат корупцията за един от най-сериозните проблеми в страната и обвиняват политическите партии за това. Приносът на италианските партии „в борбата срещу корупцията и в повишаване на прозрачността е почти нулев“, се подчертава в доклада.

Очаква се през следващата седмица Сенатът, горната камара на Италианския парламент, да гласува по закона срещу корупцията, който трябва да въведе по-тежки присъди и да изключи всеки, замесен в престъпления срещу публичното управление, от участие в избори за депутатско място.

Ограниченият обхват на проектозакона обаче не отговаря на препоръките на Transparency International, включително по отношение на създаването на орган, който да стимулира независимостта на медиите, както и на опростяване на регулациите в общественото управление.

В четвъртък италианското правителство одобри законодателството за борба с подкупите и оряза разходите за местните управи, особено в региони, където през последното десетилетие разходите са нараснали със 75%.

С идването си на власт Монти въведе увеличение на данъци и намаляване на пенсии, за да избегне криза, подобна на гръцката. Мерките обаче удариха по потребителските разходи и задълбочиха продължителната рецесия в Италия.

„След неописуемите епизоди напоследък италианците са възмутени, че от тях се искат тежки жертви, докато светът на политиците изглежда като изключение от това правило“, каза Монти при представянето на мерките.

В сряда директор и 4-има служители на агенцията по събираемостта на данъците в Северна Италия бяха арестувани за отклоняването на 100 млн. евро от обществените средства, които са се намирали в тяхно разпореждане, за лични нужди.

В друг скандал областен представител похарчи над 1 млн. евро от обществените фондове за автомобили, екскурзии и пищно празненство в Рим.

Проучване, публикувано от SWG вчера, демонстрира разочарованието на италианците от политическата класа, след като 46% от запитаните посочиха, че или не са решили все още за кого да гласуват на изборите, или изобщо няма да се явят пред урните.

Междувременно DPA съобщи, че Италия е страната в Европейския съюз с най-сериозно увеличение на данъците през периода 2000-2010 г., позовавайки се на резултатите от изследване на Deutsche Bank

Общата данъчна тежест в Италия се е повишила с близо 1% от брутния вътрешен продукт, докато за целия Европейски съюз показателят се е понижил със средно 1,5%. През същия период делът на данъчната тежест спрямо БВП е намалял с близо 3,5% в Гърция, с 3% в Германия, с малко под 2% в Испания, с около 1,8 процента във Франция и с малко над 1% във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Само тя ли? А и той като задейства пък.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още