IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Третият преглед на гръцката програма може да приключи преди края на 2017 г.

Представители на кредиторите на Гърция се завръщат в Атина до 23 октомври

09:56 | 10.10.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Представителите на кредиторите на Гърция се завръщат в Атина до 23 октомври с мисълта да финализират до края на годината третия задължителен преглед на извършваните от правителството реформи, изисквани от тях, за да може страната да продължи да получава траншове и да излезе от спасителната програма за 10 месеца, предаде БТА, позовавайки се на гръцки медии.

Условията за бъдещи траншове включват продължаване на реорганизацията на персонала в държавния сектор и по-нататъшна либерализация на енергийния пазар, който сега е главно в ръцете на държавата.

В. "Катимерини" цитира еврокомисаря Пиер Московиси, който коментира, че ръководителите на институциите трябва да дойдат в Атина до 23 октомври. След заседание на Еврогрупата в Люксембург това е било потвърдено и от ръководителя на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум също заяви, че сред кредиторите доминирало "силното и общо схващане", че третият преглед на гръцката програма трябва да приключи преди края на 2017 г., отбелязва Нюз.ин и допълва, че с това мнение били съгласни също Реглинг и Московиси.

Решения за Гърция ще бъдат намерени, както това се случи и в миналото, каза Пиер Московиси, отговаряйки на въпрос дали е настъпила промяна в позицията спрямо Гърция сред институциите след изборите в Германия, посочва в. "Нафтемборики".

Нещата в Гърция са много по-добри. Икономиката се подобрява, развитието е по-силно, безработицата пада, страната излезе от процедурата за наднормен дефицит, виждам реформи в Гърция, допълни още Московиси.

Анализатори в Атина смятат, че проблемни все още са четири ключови сфери в допълнение към така наречените 95 приоритетни действия, които гръцките власти трябва да одобрят до края на годината. Проблемните сфери са реформите на пазара на труда, бюджетната сфера, данъците и затворените професии.

В края на октомври Гърция очаква да получи транш от 800 млн. евро. 

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още