IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три четвърти от британските висши мениджъри обмислят преместване след Brexit

Според проучване на KPMG изпълнителните директори планират различни сценарии, за да ограничат бъдещи прекъсвания на дейността

10:51 | 26.09.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Част от лондонското Сити. <em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Част от лондонското Сити. Снимка: pixabay.com

Британският вот за излизане от Европейския съюз е накарал над три четвърти от главните изпълнителни директори да заявят, че ще обмислят преместване на централата или дейността си извън Великобритания, сочи проучване сред 100 бизнес лидера на счетоводната компания KPMG, цитирано от Bloomberg.

Около 72% от изпълнителните директори казват, че са гласували за „оставане“ на референдума от 23 юни, съобщава KPMG в понеделник в съобщение, разпространено по електронната поща. Докато 69% твърдят, че са убедени, че икономиката на Великобритания ще продължи да се разраства и през следващата година, а 73% изразяват увереността си, че компаниите им също ще се разширят, 76% все пак обмислят някаква форма на преместване. Сборът надвишава 100%, тъй като мнозина са дали повече от 1 отговор.  

„Главните изпълнителни директори реагират на преобладаващата несигурност със стратегическо планиране в извънредна ситуация“, казва председателят за Великобритания на KPMG Саймън Колинс в изявлението. „Над половината вярват, че способността на Острова да прави бизнес ще бъде прекъсната от Brexit и затова, за много висши мениджъри, е важно да планират различни сценарии, за да ограничат бъдещи прекъсвания“. 

Проучването предполага, че министър-председателят Тереза Мей ще трябва да положи усилия, за да задържи компаниите и работните места, докато Великобритания се опитва да сключи сделка с ЕС, която ограничава имиграцията, докато в същото време запазва възможно най-тесните търговски отношения с 27-те страни членки. Преди референдума тогавашният финансов министър Джордж Озбърн каза, че вот за излизане ще застраши 820 хил. работни места.

Макар че паундът е поевтинял с 13% спрямо долара от вота насам, някои от най-смелите прогнози от преди референдума не се сбъднаха, най-вече по отношение на икономическите перспективи. Мей тепърва обаче трябва официално да задейства процедурата за излизане, единствено казвайки, че няма да започне двугодишния процес тази година.

„Политиците трябва наистина да са загрижени за британски компании, бягащи извън страната, и да се ангажират с бизнеса отрано, за да разберат какви уверения могат да предложат и внимателно да следят промените в чужбина“, казва Колинс. „Стратегическото планиране в извънредни ситуации е точно това – форма на уверение, но не трябва да се превръща в „план А“. Преместването на централи в чужбина е радикално и заема водещите заглавия, но компаниите може да започнат да местят операциите си извън страната с не толкова силно обществено внимание. Отново и отново слушаме за това как бизнесът се нуждае от сигурност“.

KPMG е интервюирал 100 британски главни изпълнителни директори на компании с годишни продажби от поне 100 млн. паунда и поне 500 служители. Проучването е било проведено в рамките на 4 седмици от средата на юли.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
ceneto
преди 7 години
селджуци вместо да се напъвате с минусите отворете гугъл мапс https://goo.gl/maps/y9SHVtuUNw12
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
ceneto
преди 7 години
или Сингапур
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
alligator_29
преди 7 години
Снимката не е от Лондон, а най-вероятно от САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още