IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три италиански банки засега преминават първата фаза на стрес тестовете на ЕЦБ?

Прегледът обхваща 15 банки, като две от тях са представили незадоволителни данни, а четири не са предали навреме необходимата информация

16:36 | 17.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Три италиански банки засега преминават първата фаза на стрес тестовете на ЕЦБ?

Две италиански банки са представили на централата банка на страната незадоволителни данни за техните кредитни портфейли. Процесът е част от прегледа на европейските регулаторни органи за състоянието на активите на най-големите банки на Стария континент, пише Bloomberg.

Информацията, предоставена от други три от общо 15 италиански банки, отнасяща се до стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ), показва, че само те покриват изискванията. Четири финансови институции пък не се успели да предадат информацията навреме, става ясно от становище на Централната банка на Италия, откъдето отказаха последващ коментар за това кои са тези банки. ЕЦБ постави срок на заемодателите до 31 декември да предоставят данни към националните централни банки.

„Най-вероятно ще бъдат приложени консервативни корекции за отчитането на предоставената нискокачествена и непълна информация“, пише като мотив в своя документ от 40 страници Централната банка на Италия. Становището е от 10 февруари, но не е станало публично достояние, поясняват от агенция Bloomberg, която разполага с документа.

Той носи наименованието „AQR Exercise Phase 2“ и има за цел да подготви банките за втората фаза на прегледите, която започва днес. В него вече са анализирани данните, предоставени от кредиторите, касаещи първата фаза.

По около 23 одитора ще инспектират двете най-големи италиански банки - UniCredit SpA и Intesa Sanpaolo SpA - през следващите седмици. По 12 одитора ще се заемат с документите на десетте най-малки банки от 15-те, обхванати от прегледа на ЕЦБ.

Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, Credito Valtellinese Scarl и Banca Carige SpA са сред европейските банки, при които рискът от провал е най-голям.

Сред целите на одиторите на ЕЦБ е да открият дали банките предоставят точна информация, касаеща рисковото кредитиране, и дали заделят достатъчно капитал за това. Прегледите трябва да приключат до края на октомври.

ЕЦБ работи съвместно с националните регулатори при извършването на едногодишния преглед за състоянието на активите, качеството на кредитния портфейл и счетоводните баланси на 128 от най-големите банки в еврозоната като цяло.

Банката на европейския паричен съюз иска от всички банки, които ще преминат стрес тестове, да заделят 8% от капитала си като буфер за покриване на евентуални загуби от проблемни кредити и други проблемни активи в балансите им.

Заемодателите, които се провалят, ще трябва или да увеличат своя капитал, или да потърсят възможности за сливане или да преустановят дейност. Европейските политически лидери решиха през ноември ЕЦБ да поеме надзора над финансовите институции с цел да затвърди доверието в сектора, който беше спасяван с парите на данъкоплатците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още