IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три сценария за бъдещето на Гърция от местните консерватори

"Нова демокрация" смята да подкрепи постигнатото споразумение с кредиторите

15:29 | 13.07.15 г. 4
Три сценария за бъдещето на Гърция от местните консерватори

Главната опозиционна партия в Гърция „Нова демокрация“ смята да подкрепи мерките на кредиторите и призовава премиера да внесе в парламента възможно най-бързо споразумението, постигнато с тях на срещата на върха в Брюксел, съобщава в. "Етнос", цитиран от БТА.

Това е обявил лидерът на консерваторите Евангелос Меймаракис на състояла се в Брюксел среща на върха на Европейската народна партия.

Меймаракис уверил, че реформите, които ще бъдат одобрени от Еврогрупата, ще бъдат одобрени от неговата партия в гръцкия парламент и извън него.

Ръководителят на „Нова демокрация“ казал още, че консерваторите обмисляли три сценария за това какво би могло да се случи оттук насетне в Гърция.

Първият от тях предвиждал в страната да се стигне до сформиране на правителство със специална цел, начело с Алексис Ципрас. Депутати от партията оценявали този вариант като по-удобен за тях, тъй като Ципрас щял да поеме върху себе си цялата тежест от постигнатото споразумение.

Предполага се, че при подобен сценарий, ако консерваторите бъдат поканени да участват (тъй като се обсъждала възможност този кабинет да е съставен само от представители на СИРИЗА, "Потами" и ПАСОК), те щели да поставят условия за това докога ще да трае този експеримент.

Вторият сценарий се свеждал до това в Гърция да бъде съставено правителство със специална цел, но без Ципрас. В този случай „Нова демокрация“ щяла да предложи за премиер фигура от СИРИЗА, и за поста вече се спрягало името на Янис Драгасакис, сегашен вицепремиер в кабинета.

Третият сценарий бил избори в близко време. Според Нова демокрация такъв сценарий щял да е катастрофален за Гърция, тъй като нови избори щели още повече да засилят политическата нестабилност в страната.

По-рано днес гръцкият министър на труда Панос Скурлетис заяви пред обществената телевизия ЕРТ, че правителственото мнозинство в парламента е под въпрос и никой не може да обвини депутатите, които не са съгласни с условията на кредиторите за споразумение.

В момента съществува въпрос за правителственото мнозинство, каза Скурлетис, окачествявайки като "нежизнеспособно" споразумението, което кредиторите са предложили на срещата на върха в Брюксел.

Ние не се опитваме да направим споразумението да изглежда по-добро и това го казваме ясно, това споразумение ще ни представлява, допълни той, цитиран от БТА.

Министърът поясни, че първо трябва да бъде стабилизирана ситуацията и да бъде обсъдена вероятността за избори. Панос Скурлетис каза, че нови избори в Гърция ще има още тази година.

Той посочи, че има два сценария за реализиране на споразумението с кредиторите - то да бъде одобрено в парламента с гласовете на другите партии или да бъде съставено правителство на националното единство.

Панос Скурлетис подчерта, че депутатите, които не са одобрили започването на преговори с кредиторите при гласуването в петък, е трябвало да подадат оставки.

Аз ще продам оставка, ако не съм съгласен с политиката на правителството, каза от своя страна пред телевизия Мега министърът на икономиката Йоргос Статакис. Той изрази мнение, че правителството ще успее да прокара през парламента исканите от него мерки. 

Темата за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
Битката завърши,бунта беше успешно потушен.Горко на загубилите,това е новоторобство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Сега е време да подаде оставка Ципрас.Той не изпълни волята на народа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Sakamano
преди 8 години
Гръцките партии започнаха да си подхвърлят горещия картоф, да видим кой ще го хване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още