IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три швейцарски банки се провалиха на стрес теста

Плановете за извънредни ситуации на Postfinance, Raiffeisen и Zürcher Kantonalbank не са устойчиви на криза

14:56 | 25.02.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michele Limina/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michele Limina/Bloomberg

Швейцарският орган за надзор на финансовите пазари (Finma) определи планирането при извънредни ситуации на три системно важни банки като недостатъчно. Postfinance, Raiffeisen и Cantonal Bank в Цюрих (най-голямата кантонална банка и четвъртата по големина банка в Швейцария, Zürcher Kantonalbank) все още не отговарят на законовите изисквания, съобщиха от органа във вторник. Finma се позовава на доклад за стабилността на петте най-важни швейцарски кредитора. Големите банки Credit Suisse и UBS получиха добри оценки

С аварийните си планове банките трябва да докажат, че могат да продължат централните си за Швейцария функции без прекъсване в случай на криза. Това се отразява основно на вътрешния депозитен и кредитен бизнес, както и на платежните трансакции. Finma изчислява, че плановете на Postfinance, Raiffeisen и Zürcher Kantonalbank (Cantonal Bank) все още не са изпълними. По-специално Raiffeisen и Postfinance нямат правдоподобен план за това как биха могли да осигурят достатъчно капитал и ликвидност в случай на криза. 



По данни на Postfinance тя не е в състояние да генерира достатъчно печалба през следващите години, за да натрупа допълнително необходимия капитал. Банката обвини за това държавната забрана за отпускане на заеми и ипотеки. Разпоредбата означава, че кредиторът ще губи годишно приходи от лихви в трицифрена сума в милиони франкове. Postfinance води преговори с Finma и правителството за намиране на решение и отново призова за премахване на забраната за кредитиране.

Raiffeisen от своя страна заяви, че банковата група разбира оценката на регулатора и ще представи преразгледан план за извънредни ситуации в средата на 2020 г. Zürcher Kantonalbank ще отговори на допълнителните изисквания за ликвидност на Finma през 2020 г.

Finma преценява, че аварийните планове на Credit Suisse и UBS за бизнеса в страната са изпълними. При UBS обаче съществуват резерви, че определени условни задължения все още са твърде високи.

По отношение на плана за спасяване за целите банки, а не само за швейцарския бизнес, институтите все още имат какво да свършат По-конкретно, все още предстои работа по отношение на ликвидността в случай на криза, обясни органът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
ПИЧ
преди 4 години
Един Българино - нещо не си разбрал за Цеко и неговата банка, това не са 200 млн.заем , а нови акции, което е добре. Аз дори не вярвам на разните регулатори, дето тестват банките стресово, всичко се прави за да пишат нови и нови регулации, което за бюрократите в Брюксел е като музика. Дай им на тях регулации. А всъщност трябват сериозни дерегулации за да се освободи бизнеса да работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Един Българин
преди 4 години
Като нямат план да продават докато получат необхдимите средства. Кой ще изиска това от Цеко се чудя. Той е ясно ще разчита на държавата за 3ти или 4ти път и ББ няма да го остави, но за това плащаме всички ние! Нов заем 200 милиона "странно," че и Цеко неотговаряше с подобна сума ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още