IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три урока за Европа от трагедията Brexit

Въпросът, който трябва да се зададе на тези, които ръководят Brexit е какво планират да направят, след като Великобритания напусне ЕС

20:00 | 18.09.19 г. 3
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън (вляво) и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън (вляво) и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Британците са попаднали в гигантския капан на Brexit, като в същото време в континентална Европа търпението започва да се изчерпва, твърди пред Euractiv Роджър Кейзъл, основател и генерален секретар на „Нови европейци“.

Положението е крайно некомфортно както за 5-те милиона граждани на ЕС във Великобритания, така и за британците в ЕС.

„Но защо европейците трябва да ги е грижа за обсебеността на британците от себе си? Защо просто да не оставим Brexit на британците?“, пита Кейзъл. 

За самите британци Brexit няма много общо с Европа и е изцяло свързан с властта във Великобритания и какво възнамеряват те да правят с нея. 

Борис Джонсън поставя този проблем рязко във фокус. Той е апотеоз на гражданската война на торите, която продължава вече повече от 30 години. Сега тя нанася нечувани вреди на британските интереси и репутацията им по целия свят.

Интересът на Джонсън са военните плячки. Премиерът не се съобразява много с броя на жертвите. Поне е ясно на чия страна е той. Борис е на страната на Борис.

Джонсън обръща гръб не само на 45-те години членство в ЕС, но и на основните ценности, от които зависи членството в ЕС. Той изключва демокрацията и изглежда готов да пренебрегне върховенството на закона.

Всичко това е в рязък контраст с основните ценности и политиката на Консервативната партия спрямо Европа през десетилетията.

Уинстън Чърчил за пръв път призовава за „Съединените европейски щати“ - въпреки че не е ясно дали включва към тях и Великобритания.

Той с право се счита за един от бащите-основатели на това, което Кейзъл нарича Европа 1 - Европа на нациите и държавите, която поставя основата на траен мир между държавите членки на ЕС.

И Маргарет Тачър е имала мнение по въпроса . Тя настоява силно за това, което  Кейзъл нарича Европа 2 - Европа на пазарите и парите. Тачър е явен защитник на единния пазар и на необходимите промени, за да го превърнат в реалност.

Тези реформи включват въвеждането на гласуване с квалифицирано мнозинство, така че бариерите, които ще се върнат в момента, в който Великобритания напусне ЕС без сделка, могат да бъдат премахнати. Разбира се, Тачър мрази идеята за еврото.

Наследниците на Чърчил и Тачър, хора като Никълъс Соумс, внукът на Чърчил и Кен Кларк, или Филип Хамънд и Дейвид Гоук, бяха безцеремонно изхвърлени от партията на торите по-рано този месец.

Самият Борис Джонсън е сериен бунтовник. Много от членовете на неговия кабинет гласуваха отново и отново срещу правителството на Тереза ​​Мей.

Сега Великобритания има премиер, който е описан от външния министър в сянка Емили Торнбъри като „явен лъжец“.

Неговият собствен брат Джо Джонсън подаде оставка като депутат и напусна политиката поради „конфликт между лоялността на семейството и националния интерес.“ Това не е „политиката, каквато я познаваме“.

Последна актуализация: 16:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
ЕС е най-кретеноидната диктатура в историята на Европа. Ако Шарл де Гол или Р. Шуман възкръснат и видят този ЕС и своята Франция с президент извратенец и завзета от нигъро-талибани, веднага пак ще умрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
dr.5rov
преди 4 години
ЕС не представлява заплаха за демокрацията. Блокът е гарант за демокрацията в Европа. Това е така, защото ЕС е не само съюз на държави (Европа 1) и на пазари (Европа 2), но и е Европа на гражданите (Европа 3).Като граждани на Европа, ние живеем в първата транснационална представителна демокрация в света, управлявана от върховенството на закона и програмирана с уважение към човешкото достойнство. Имаме права, имаме глас и имаме вот.------------Де да беше така. Събират се на клубна сбирка главите на правителствата и си избират лицето Урсула ... за бъдещ председател на ЕК и Чак Тогава тази световно неизвестна дама започва да ни обеснява каква политика ще следва. Парламентът ще не ще ще приеме кандитатурата след някакви корекции в програмата. После ще се предложат някакви хора, повечето също така световно неизвестни за шефовое на комисии и после те ще ни заливат с директиви и регламенти, а ние ще трябва да изпълняваме защото иначе ще играе икономическата тояга.До тук не видях нищо демократично. Не трябваше ли първо тези кандидати, които искат да поемат кормилото, да ни обеснят какво искат да правят, а ние да си изберем измежду тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Каква трагедия, тия посмъртно няма да излязат, само много им знаят устите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още