Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Триа: Публичните инвестиции трябва да бъдат основна част от бюджета на Италия

Италианският финансов министър се оптива да балансира между скъпите обещания на правителството и исканията на ЕС

Триа: Публичните инвестиции трябва да бъдат основна част от бюджета на Италия

Италианският финансов министър Джовани Триа, Снимка: Ройтерс

От съществено значение е публичните инвестиции в инфраструктурата на Италия да станат основна част от бюджета, смята италианският финансов министър Джовани Триа, цитиран от Bloobemrg.

Той предтави своя фискален балансиращ план, докато изтича времето, в което Рим трябва да изготви проектобюджета за 2019 г., който трябва да бъде одобрен и от Европейския съюз (ЕС).

Триа посочи приоритетите си, включително ограничаването на данъчната тежест върху печалбата и подобряването на социалната защита за бедните. Той обаче също така заяви, че се стреми към „управляваемо въздействие на бюджета“ с акцент върху публичните инвестиции. 

Още по темата

Триа добави, че нивото на инвестициите се е понижило с 30% през последните години поради продължителната рецесия и липсата на разходи. Според него публичните инвестиции трябва да достигнат поне 3% от брутния вътрешен продукт на Италия.

Това е нов опит на Триа да балансира скъпите предизборни обещания на италианското правителство с исканията на ЕС и инвеститорите.

Министърът добави, че Рим е поел ангажимент да изпълни точките от програмата за целия петгодишен мандат, докато Италия се бори да достигне икономическия растеж на своите партньори от ЕС.

Популисткото правителство пое властта на 1 юни, като непрекъснато разтърсва финансовите пазари през последните седмици с противоречиви изказвания.

По-рано през деня стана ясно, че заместник министър-председателят Луиджи ди Майо е готов да поиска оставката на Джовани Триа, ако финансовият министър откаже да финансира предложението му за налагане на базов доход за бедните.

Италия остава във фокуса на пазарите, италианската общественост и евродепутатите, които очакват да видят какво ще направи Рим, за да реши належащите проблеми и дали ще се придържа към обявените планове, включващи повишаване на разходите за социални помощи, намаляване на данъците и премахване на пенсионните реформи.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Надпреварата за наследник на Мей се разгорещява