Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Трябва ли ЕС да се намеси на въглеродните пазари?

Високите цени на емисиите е от полза за околната среда, но много компании се боят, че губят конкурентоспособността си

Трябва ли ЕС да се намеси на въглеродните пазари?

Снимка: Bloomberg LP

През последните шест месеца цената на въглеродни емисии скочи с 30%, основно заради спекулациите на хедж фондовете, които прогнозират удвояване на цената. Това поскъпване е от полза за околната среда, повишавайки разходите за производителите на енергия от изкопаеми горива. Но много европейски компании са притеснени, че ще загубят конкурентоспособността си, пише Bloomberg.

Случващото се на пазара отново повдига въпроса дали ЕС трябва да се намеси и предложи мерки за ограничаване на спекулациите. Според бивши високопоставени служители в Европейската комисия (ЕК) отговорът е отрицателен.

Още по темата

"Европейският пазар на въглеродни емисии никога не е бил по-важен инструмент, който да осигури намаляване на емисиите по ефективен начин", коментират Йос Делбеке и Петер Вис. За тях високата цена на емисиите е това, което е нужно, за да бъдат постигнати поставените цели.

Един от начините да се ограничат спекулациите е да бъдат въведени ограничения по отношение на притежаването на разрешителни в търговската схема. Това няма да бъде "нито толкова лесно, нито толкова ефективно, колкото звучи", отбелязва Делбеке. Той допълва, че някои регулации в ЕС изискват години на политически съгласувания.

Двамата експерти са категорични, че и ценовият контрол също не може да елиминира спекулациите.

Всъщност растящите цени на въглеродните емисии показват растящото доверие на инвеститорите в амбициозните цели на ЕС за намаляване на въглеродните емисии и Зелената сделка. Следващата голяма промяна на пазара може да се очаква около юни, когато Европейската комисия ще предложи промени в европейската схема за търговия с емисии (ETS).

Засега цените се движат в долния край на диапазона 40-100 долара за тон. Ако продължават своя рекорден ход, ЕС трябва да се концентрира за създаване на условия за доставка на допълнителни квоти, включително и чрез сертификати за улавяне на въглерод, посочват още Делбеке и Вис.

"Целите за беземисионна икономика до 2050 година изискват спешно действия в тази насока", допълват те.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
0
 
1
преди 1 месец
екстра си е пазарът ... да му мислят тия дето ще горят въглища и газ ... скоро и въглеродни мита ще има ...

Още от Европа
Повечето основни европейски борсови индекси приключиха със спадове