IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на UniCredit се изстрелва със 75% на годишна база

Положителният финансов резултат на най-голямата банка в Италия е подкрепен от по-ниски оперативни разходи и еднократни приходи от продажба на активи

16:57 | 03.08.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Нетната печалба на UniCredit SpA расте със 75% на годишна база през второто тримесечие заради по-ниски оперативни разходи и еднократни приходи от продажба на активи, пише Bloomberg.

Положителният финансов резултат е нагоре до 916 млн. евро от 522 млн. евро година по-рано. Печалбата е над средните 719 млн. евро, очаквани от 11-те анкетирани от агенцията икономисти.

UniCredit реализира приходи в размер на 216 млн. евро от продажбата на дела си във Visa Europe Ltd.

Най-голямата банка в Италия ще продаде бизнеса си с обработка на карти в Италия, Германия и Австрия за 500 млн. евро на SIA. Продажбата ще генерира нетна печалба на консолидирана основа в размер на близо 440 млн. лв. за банката през 2016 г.

55-годишният французин Жан Пиер Мустие, който зае поста главен изпълнителен директор през юли, търси начини за намаляване на разходите и рационализиране на структурата на банката, за да се подсилят капиталът и рентабилността.

UniCredit излезе от стрес тестовете на Европейския банков орган с най-тънкия капиталов марж сред банките, определени за системно важни за финансовата система.

Малко след 16 часа българско време на борсата в Милано акциите на банката поевтиняват с 4,77% до 1,756 евро за брой. От началото на годината те губят 65,7% от стойността си.

Регионът на Централна и Източна Европа е със значим принос за резултатите на италианската група с нетна печалба от 422 млн. евро за второто тримесечие и 707 млн. евро за първата половина на годината, поясняват от банката в прессъобщение. Най-голям принос към финансовите резултати на региона имат Турция със 147 млн. евро нетна печалба, Чехия и Словакия с обща печалба от 79 млн. евро. и Русия с 63 млн. евро.

В България УниКредит Булбанк спечели 157,64 млн. лв. през първото полугодие, или с 1,8% повече спрямо първото шестмесечие на миналата година. Активите са нагоре с 9% годишно до 17,35 млрд. лв. Привлечените от българското поделение депозити от домакинства са с 13,2% п вече до 6,96 млрд. лв., а от фирми – с 11% до 5,1 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Mammita
преди 7 години
Е то като прочетеш само това Малко след 16 часа българско време на борсата в Милано акциите на банката поевтиняват с 4,77% до 1,756 евро за брой. От началото на годината те губят 65,7% от стойността си. и някак си се обезсмисля всичко написано. Уникредит в Италия хич не са добре и резултатите им на стрестестовете не са окуражителни. Не знам до колко в някакъв момент, няма да се принесе и по дъщерните й банки. По-скоро това е въпросът, който вълнува хората. Може ли някой по-запознат от Инвестор, да направи подобен анализ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
Положителният финансов резултат на най-голямата банка в Италия е подкрепен от по-ниски оперативни разходи и еднократни приходи от продажба на активи----Без коментар !! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Тва заради кризата в банката майка в Италия сигурно :-DЕто на това му се казва демагогия, не на оная патица от съседната статия за Тръмп...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още