IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Европейската дългова криза достигна „системни измерения“

Рискът от разпространението й заплашва финансовата стабилност в ЕС и се отразява отрицателно на реалната икономика, заяви президентът на ЕЦБ пред комисия на ЕП

12:28 | 11.10.11 г. 5
<p>
	Жан-Клод Трише. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Трише. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви, че дълговата криза в еврозоната сега заплашва финансовата система на региона, докато политиците се стремят да съгласуват нов план за успокояване на пазарите, съобщи Bloomberg.

“Кризата достигна системни измерения“, заяви Трише, който е и председател на Европейския борд за системни рискове, пред членовете на комисията по икономическите и монетарните въпроси в Европейския парламент. „Натискът върху държавните дългове се премести от по-малките икономики към някои от по-големите държави. Кризата е системна и с нея трябва да се процедира решително“, добави той.

През последните няколко седмици положението бе „трудно“, смята още той.

Според него Европейският фонд за финансова стабилност трябва да бъде направен възможно най-гъвкав, но без включване на ЕЦБ в кредитирането му, предаде Ройтерс.

„Високото ниво на взаимно обвързване във финансовата система на Европейския съюз доведе до бързо нарастващ риск от сериозно разпространение. То заплашва финансовата стабилност на ЕС като цяло и се отразява отрицателно на реалната икономика в Европа и извън нея“, посочи президентът на ЕЦБ.

Той призова правителствата и властите в ЕС да действат съвместно за преодоляване на кризата и добави, че евентуално отлагане би било катастрофално. „Въпрос на неотложност е всички власти да действат в унисон, с абсолютен ангажимент за защита на финансовата стабилност“, изтъкна Трише.

Европейският борд за системни рискове има за задача да наблюдава финансовата система на Европа и да сигнализира на съответните институции за появяващи се проблеми, с които те трябва да се справят. Бордът на разполага с реална власт, но ако не е доволен от реакцията на властите, има възможност да оповести публично опасенията си.

Трише призова и за ясно решение относно рекапитализирането на банките, заявявайки, че европейският спасителен фонд би могъл да играе ключова роля в това отношение.

„Контролните органи трябва да координират усилията си за увеличаване на банковия капитал, включително осигурявайки ресурс за инструменти за подкрепа и вземайки предвид нуждата от прозрачна и последователна оценка на експозициите към държавни дългове“, подчерта той.

„Възможността Европейският фонд за финансова стабилност да кредитира правителствата в опита им да рекапитализират банките – включително и в държави извън програмата, ако е необходимо – може да бъде от полза в този случай“, обоснова се президентът на ЕЦБ.

В последните месеци нараства недоверието между търговските банки за взаимно кредитиране, като вече по-често се обръщат към ЕЦБ за финансиране и влагане на депозити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
stanislavr
преди 12 години
В природата нищо не се губи и нищо не се печели. То само минава от един джоб в друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Трише сдава поста на италианец , а те са много способни в областта на финансите ...италианските лири ги обезценяваха за часове и ставаха такива количества хартия , че хората си ги държат върху гардеробите.Тоя спасителен фонд я просъществува година , а не ..пак събират пари за тези които не могат да си съберат достатъчно пари за харчене от държавата им и емитират дългови книжа от нейно име..Пък Русия и Индия дето ще помагат , то вече е друг въпрос , те просто искат тяхното лапане да продължи още малко , защото виждат как като свърши тая какафония и ще са набълбукани здраво с непотребни никому финансови фантазии. Да ДЦК на въпросните държави , които за да се котират чуждите банки у нас изнасят половината пари които им се депозират от български граждани и фирми срещу "реално" сочни лихви заминават за купуване на такива "скъпоценни" книги - ФИНАНСОВИ ФАНТАЗИИ !!! Сега остава с този фонд банките да почнат да получават финансови ***..Кеф харчиш пари за кухи книги и ти дават още пари за
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
Е Ц Б -бледо копие на Федералния резерв ЖК Т е наи слабия председател от 7 най големи централни банки в света Тои е един от наи големите виновници за сегашната дългова криза в Е С И четирите страни с наи големи проблеми Гърция Ирландия Португалия и Испания са членове на Еврозоната Какво е правил Трише в последните 4 години Не е ли виждал че проблемите в тези страни се увеличават Кои сега ще плати загубите Питаите го него Дано следващия председател на Е Ц Б е по добър Поне толкова колкото първия председател - хонландеца Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
JonnieJ
преди 12 години
Трише преди месец-два друга песен пееше, а сега като сдава поста започна да си попризнава ,че нещата не са никак розови! Много фира има и във думите на евро-лидерите. Аз не им вярвам, а да не говорим за инвеститорите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 12 години
Стана ясно че Германия се увлече с опъването . Дано не е загубено прекалено много време и нещата да са станали необратими . Няма логика ЕС да не може да се справи с Гърция вече 2 г. и да се налага страни като Русия и Бразилия да декларират загриженост и желание за помощ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още