IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Кредиторите няма да приемат "подстрижка" на гръцкия дълг

Членовете на ЕС няма да приемат загуби за данъкоплатците, смята бившият президент на ЕЦБ

16:40 | 20.07.15 г. 2
Трише: Кредиторите няма да приемат "подстрижка" на гръцкия дълг

Пазарните наблюдатели не трябва да се фокусират прекалено много върху голямо опрощение на гръцките задължения, защото има малък шанс кредиторите на страната да приемат т. нар. "подстрижка", заяви пред CNBC бившият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише.

"Членовете на Европейския съюз просто не желаят да приемат загуби за данъкоплатците, а Международният валутен фонд (МВФ) не е склонен да загуби пари като цяло", каза той. По думите му достатъчно облекчение за Гърция ще бъде удължаването на сроковете за изплащане на дълговете и намаляването на лихвите по дълга.

"Ние не трябва да се съсредоточаваме върху този въпрос, който, разбира се, е много, много бих казал пикантен, но не съответства на реалната ситуация", коментира Трише.

Жан-Клод Трише, който бе президент на ЕЦБ в периода 2003-2011 г., подписа спасителните пакети за Гърция през 2010 и 2011 г.

Някои експерти изразиха мнение, че известно намаляване на дълга на Атина ще направи задачата на местното правителство да изплати задълженията си по-осъществима, като ще улесни и успешното прилагане на структурни реформи.

Гърция започна изплащането на 6,25 млрд. евро, които дължи на ЕЦБ и МВФ, използвайки мостовото финансиране в размер на 7,16 млрд. евро от кредиторите, след като се съгласи на серия от тежки реформи. Мерките ще позволят на страната да получи своя трети спасителен план.

Разговорите относно детайлите на оценявания на 86 млрд. евро спасителен пакет започват в понеделник, след като лидерите на еврозоната дадоха зелена светлина през миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
А кипърската подстрижка защо я приеха? А да, защото там се подстригаха подходящите кредитори. Да живее демокрацията в която за едни маймуни може, за други не :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
iivanoff
преди 8 години
А всъщност, проблема не е в "подстрижката", а в лихвата... защото дори и дълга да се "подстриже", без премахване на лихвата е въпрос на време да се натрупа ПАК, както вече всъщност се "случи". /Но разбира се "случването" предполага то да е напълно случайно, неконтролирано и от самосебе си, щом след като маймуните не са го знаели, то следователно никой не го е знаел - "аргумент от незнание" е задължителен за постоянно ползване от маймуните за да балансиран НЕзнанието си към заобикалящити ги знание постоянно. Иначе трябва или да престанат да са маймуни, или да се побъркат!/Което показва, че щом кредиторите не може да са толквоа ***, щом са го дори видяли на практика, да не се сетят че ще стане скоро ПАК... от което следва, че щом се борят непрекъснато със следствието /"необходимостта от периодична подстрижка"/, то целта им е именно лихвата да стои постоянна, а чрез нея да бъде постоянна и нуждата от РЕФОРМИ, чрез които ще се отнема от маймуните постоянно "ненужната" им свобода :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още