IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: По-бързо да се създаде органът, който да отговаря за проблемните банки

Президентът на ЕЦБ в периода 2003-2011 г. счита, че това е основната опора за един успешен банков съюз

10:15 | 26.09.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Трише вярва, че Фед е взел правилното решение за количествените улеснения. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Трише вярва, че Фед е взел правилното решение за количествените улеснения. Снимка: Ройтерс

Колкото се може по-рано Европа трябва да вземе решение за създаването на силен централизиран контролен орган, който да отговаря за банки, изпаднали в затруднение – основната опора за един успешен банков съюз.

За това призова европейските лидери бившият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, цитиран от CNBC.

Въпреки че по-рано този месец законодателите на Европейския съюз (ЕС) предоставиха на ЕЦБ правомощия да контролира финансовите институции от региона, проблемът със създаването на единен орган, който да се занимава със закриването на проблемните банки, остава нерешен.

Според Трише наличието на такъв орган е ключово. „Очаквам това решение да бъде взето през следващите няколко седмици или месец и призовавам това да се случи възможно най-рано, защото, за да имаме банков съюз, се нуждаем и от двете – от надзорен орган и такъв, който да отговаря за проблемните банки“, категоричен е президентът на ЕЦБ в периода 2003-2011 г.

Банковият съюз ще установи нови правила за банков надзор и ще избегне предоставянето на правителствена помощ на закъсали банки. Това се случва три години след сътресенията в еврозоната, заради които помощ потърсиха Гърция, Ирландия, Португалия и Кипър. Банковият съюз се приема като ключова стъпка за минимизирането на финансовите рискове в 17-те държави от еврозоната.

Трише добави, че състоянието на търговските банки в Европа е по-добро от това, за което се говори.

Последните икономически данни вдъхват оптимизъм за възстановяването на еврозоната. Данните за бизнес активността в региона са положителни, макар и производствената активност в еврозоната да е забавила растежа си през септември.

„Възстановяването е добра новина. Аз, както и останалите европейски институции, мисля, че икономиката ще се разшири с около процент през следващата година“, заяви Трише. „Трябва да направим всичко по силите си, за да бъде възстановяването на икономиката по-устойчиво и убедително. Нямаме време да се оплакваме.“

Помолен да коментира изненадващото решение на Федералния резерв на САЩ от миналата седмица да не съкращава обема на месечната си програма за изкупуване на облигации в размер на 85 млрд. долара, Трише заяви, че вярва, че централната банка е взела правилното решение.

„Пределно ясно е, че нетрадиционните мерки в Япония, САЩ и Европа не могат да продължават вечно“, завърши Жан-Клод Трише.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ами не сте ги "изпроблемили" явно достатъчно ,че да ви "дойдат" на заложеното спасение :)))))) - Щото сега го предлагате ПРИготвеното, ама никой няма нужда от него /още/ - я поизчакайте още малко ИЛИ посгответе пак бизнеса :)))))Ама както едвам се държам да не цитирам - "Щом го правят , значи е добро за хората!" - Мъдрост от рядък вид, облъчен ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още