IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: През 2014 растежът ще се ускори, ако структурните реформи продължат

Бившият президент на ЕЦБ счита, че това ще се случи и благодарение на политиките на централните банки и на мерките за строги икономии в еврозоната

22:00 | 23.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Президентът на ЕЦБ в периода 2003-2011 г. Жан-Клод Трише. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕЦБ в периода 2003-2011 г. Жан-Клод Трише. Снимка: Ройтерс

Световният икономически растеж ще се ускори през 2014 г., благодарение на политиките на централните банки и на мерките за строги икономии в еврозоната, но стига и структурните реформи да продължат. Това сподели в интервю за CNBC бившият президент на Европейската централна банка Жан-Клод Трише.

„Определено сега растем в световен мащаб, като изненади поднасят някои напреднали икономики”, казва Трише.

„Най-вероятно има забавяне и в някои развиващи се икономики, но трябва да отчитаме всяка една о тях на база фундаменталните фактори. Като имаме предвид всичко това, това трябва да е година на растеж. Мисля, че Европа свърши доста трудна работа за своето сближаване.”

Мерките за строги икономии бяха приложени в страни като Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Италия. ю

Но те спряха напредъка на икономиките им и изпратиха еврозоната в рецесия, като увеличиха безработицата до невиждани нива.

„Петте държави, които бяха поставени под напрежение от пазарите, се възстановиха. Сега по един или друг начин икономиките им са балансирани, когато говорим за текущите им сметки, които през 2008-2009 г. бяха на дефицит”, споделя президентът на ЕЦБ в периода 2003-2011 г.

„Мисля, че сега ще навлезем на положителна територия. Това прогнозират и всички международни финансови институции – около процент. Очевидно не е идеално, а за Европа остават още много структурни реформи, за да може потенциалът за растеж да бъде още по-голям. Но е ясно, че сега сме с черните фигури”, продължава Трише.

Той може и да е уверен за възстановяването на еврозоната, но последните данни за растежа не са никак розови. През третото тримесечие общият БВП на страните от еврозоната нарасна само с 0,1%, забавяйки темпото от отчетените през второто 0,3%. По същото време данните на Евростат показаха, че безработицата през октомври е била 12,1 %.

28-членният блок също не се представя по-добре. За третото тримесечие БВП също се увеличи с 0,1% на годишна база и с 0,2% в периода юли-септември. На всичкото отгоре рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) отне топ рейтинга на ЕС.

Трише каза, че очаква международните централни банки „да следват своя мандат, както повеляват законите и конституцията”. По отношение на политиката на ЕЦБ, той каза, че „банката изключително добре поддържа стабилността на цените без дефлация и инфлация”.

Освен инфлацията предизвикателство за ЕЦБ се оказва и решението на Федералния резерв на САЩ да започне постепенно да изтегля програмата си за изкупуване на облигации през януари.

„Никой не е очаквал, че такива извънредни и много нетрадиционни мерки ще продължават вечно. Вярвам, че това е много добре подготвено и предварително обявено. Лично аз се радвам, че това бе обявено именно от Бен Бернанке”, коментира Трише действията на Централната банка на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още