IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Работата по европейския банков съюз е далеч от своя край

Преговорите са по-тежки, отколкото разговорите по брачния договор на някой милиардер, отбелязва бившият президент на ЕЦБ

12:19 | 21.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Трише: Работата по европейския банков съюз е далеч от своя край

Работата по създаването на европейския банков съюз е далеч от своя край. Досега се проведоха повече преговори, отколкото по брачния договор на някой милиардер, коментира бившият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, цитиран от CNBC.

Тази седмица лидерите на Европейския съюз (ЕС) постигнаха дългоочакваното споразумение за механизма за спасяване и закриване на банки в региона. Очаква се това да намали драстично необходимостта данъкоплатците да финансират спасяването на банките.

“Очаквам тази цел да бъде постигната, но това ще се случи в процеса на работа”, коментира Трише, като подчерта, че специалният фонд ще бъде готов едва към 2026 г. Това повдига въпроса какво точно ще се случи, ако някоя банка фалира преди този срок, допълва той.

Догодина ЕЦБ ще поеме ролята си на надзорник на банките в ЕС, но предстои първо финансовите институции да минат по-строга оценка на балансите. Съществуват опасения, че много кредитори ще се провалят на стрес тестовете.

Трише обаче препоръчва тестовете да са всеобхватни и да вземат предвид всички рискове. “Рентгеновата снимка на всички институции е трудна работа, но тя трябва да бъде свършена безупречно”, посочва той.

Плановете за банков съюз набраха сили след дълговата криза в еврозоната, заради която значително нараснаха правителствените разходи за стабилизиране на банковия сектор. Все още обаче осъществяването на банковия съюз е по-скоро миража, а заради крехката икономика ЕС изгуби първокласния си кредитен рейтинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още