IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Реформите ще помогнат на Гърция да избегне фалита

Това обаче ще стане само при стриктно спазване на ангажиментите, поети от Гърция и държавите от еврозоната, категоричен е президентът на ЕЦБ

16:27 | 12.10.11 г.
<p>
	Жан-Клод Трише. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Трише. Снимка: Ройтерс

Гърция ще успее да избегне просрочие по дълга си, ако европейските държави осъществят решенията си, взети на срещата на високо равнище на Европейския съюз на 21 юли, заяви президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише в интервю за френския вестник L'Express, цитирано от MarketWatch.

“Ангажиментите, поети от Гърция и онези, поети от всички европейски държави на 21 юли, трябва да позволят фалитът на Гърция да бъде избегнат и ние винаги сме предупреждавали правителствата за това“, посочва Трише.

Държавите обаче трябва „да останат в готовност“ за „увеличаване на ефикасността“ на спасителния фонд на еврозоната „чрез прибягване до ливъридж ефекта“, добавя той.

ЕЦБ „не може и не трябва да действа вместо самите държави-членки“, смята президентът на финансовата институция.

„В крайна сметка държавите-членки разполагат с капацитета да убедят всички участници на пазара и да удължат или възстановят финансовата стабилност", убеден е Трише.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още