IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Следващият председател на ЕЦБ трябва да има бързи реакции

Управителят на централната банка на Италия Марио Драги е най-вероятният заместник на Трише начело на ЕЦБ

15:30 | 21.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Осемгодишният мандат на Жан-Клод Трише начело на ЕЦБ изтича в края на октомври. Снимка: БТА</p>

Осемгодишният мандат на Жан-Клод Трише начело на ЕЦБ изтича в края на октомври. Снимка: БТА

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише заяви, че готовността да действа бързо при извънредни обстоятелства и умението да гледа в перспектива са основни качества, които трябва да притежава всеки кандидат за ръководния пост в ЕЦБ, съобщава Bloomberg. 

Осемгодишният мандат на Жан-Клод Трише начело на ЕЦБ изтича в края на октомври и не може да се повтаря.

„Всички председатели на централни банки, гуверньори на централни банки, трябва да имат усет в дългосрочен план, защото от нас се иска да подсигурим ценовата стабилност в дългосрочен план“, е завил Трише в интервю пред радио Европа 1 в неделя в отговор на въпроса какви качества трябва да има неговият наследник.

Те също така се нуждаят от „чувство за посока и капацитет да реагират при извънредни обстоятелства“, допълва той.

Следващият председател на ЕЦБ ще се определи обаче не толкова на базата на професионалната квалификация на претендентите, а чрез договаряне между 17-те страни от еврозоната.

Досега в надпреварата за наследник на Трише водеше президентът на централната банка на Германия (Bundesbank) Аксел Вебер. Той обаче поднесе изненада с напускането си на 22 февруари след седемте години начело на Bundesbank, което засили спекулациите за това кой ще е следващият председател на ЕЦБ.

Управителят на Централната банка на Италия Марио Драги, който е бивш заместник-председател на Goldman Sachs, се смята за следващия най-вероятен претендент да оглави ЕЦБ, според анализатори.

Други вероятни наследници на Трише са управителят на централната банка на Финландия Ерки Лийканен, този на централната банка на Люксембург Ив Мерш и Ноут Велинк, който е президент на централната банка на Холандия.

Европейски букмейкъри организират наддавания за това кой ще бъде следващият президент на ЕЦБ. В залозите води името на Марио Драги, следван от Лийканен, Мерш и Велинк.

Съгласно споразумението от Маастрихт от 1991 г. председателят на ЕЦБ трябва да бъде от страна от еврозоната и да се радва на призната компетентност и професионален опит по монетарните и банкови въпроси.

Жан-Клод Трише управлява ЕЦБ по време на финансовата криза и последвалата я криза с държавните дългове в еврозоната. Той бе признат от икономистите за това, че е избегнал по-тежка финансова криза чрез отпускането на спешни заеми за банките в еврозоната, но след това бе критикуван, че не е последвал незабавно другите централни банки с понижението на лихвените проценти.

„Горд съм, че управителният съвет на ЕЦБ бе първият, който взе много трудни решения", и че „никога не постави под въпрос дългосрочната посока, а именно тази на ценовата стабилност“, каза той в интервюто по радио Европа 1.

Трише обеща, че базираната във Франкфурт централна банка ще запази инфлацията в съответствие със своята цел от 2% на годишна база през следващите десет години.

Еврото поевтинява с 0,2% срещу долара в днешната валутна сесия, като към 15:10 ч. българско време единната валута се търгува за 1,3668 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още