IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трите приоритета на ЕК за постигане на завършен валутен съюз

Дойде времето да завършим пътуването, което започна в Маастрихт, заяви комисарят по икономическите въпроси на ЕС Пиер Московиси

15:01 | 31.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мерки в три приоритетни области са необходими, за да бъде завършен валутният съюз на Европейския съюз, пишат от Европейската комисия в своето предложение за бъдещето на еврозоната. Документът беше представен от комисаря по въпросите на еврото Валдис Добровскис и от комисаря по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

Те посочиха, че икономическият и паричен съюз трябва да продължи да бъде отворен за всички държави в ЕС, а процесът на вземане на решения - да стане по-прозрачен и да включва по-засилена демократична отчетност.

„Дойде време да завършим пътуването, което започнахме в Маастрихт, към истински икономически и паричен съюз със силни институции и демократична отчетност“, коментира Московиси по време на представянето на доклада.

Завършването на валутния съюз не е самоцел, а необходимост за създаването на работни места, растеж, социална справедливост и финансова стабилност, допълват още от ЕК.

Трите насоки за развитие, които бяха дадени от комисарите, са свързани основно с постигането на действителен финансов съюз, по-интегриран фискален съюз и въвеждането на демократична отчетност и укрепване на институциите на еврозоната.

Според Брюксел добре работещата финансова система включва финализирането на банковия съюз и напредък по отношение на намаляването и споделянето на рисковете в банковия сектор. От първостепенно значение е да бъде създаден и съюз на капиталовите пазари.

Укрепването на икономическия и паричен съюз може да се постигне само ако държавите членки приемат да споделят повече отговорности и решения по въпросите от значение за еврозоната, като използват обща правна рамка, посочват още от ЕК. Това би могло да стане чрез договорите на ЕС и неговите институции, междуправителствен подход или, какъвто е случаят понастоящем, комбинация от двете.

Документът за развитието на еврозоната е част от дискусиите, които инициира ЕК за бъдещето на Европейския съюз. На 1 март Жан-Клод Юнкер представи т.нар. „Бяла книга“, в която бяха описани пет варианта за развитието на общността.

Създаването на еврозоната беше записано в Договора за ЕС, подписан в Маастрихт. Единната европейска валута беше пусната в обращение през 2002 година. Днес 19 държави от общността са приели еврото като национална валута.

„Трудните периоди, през които премина еврозоната през последните години обаче, са причина еврото невинаги да се възприема като успех“, посочват още от ЕК и допълват, че кризата не е приключила, докато безработицата все още стои на високи нива. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още