IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тронът на Путин се клати

В анализ за Bloomberg Леонид Бершидски разказва за икономическата ситуация в Русия

18:32 | 21.12.18 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На годишната си конференция в четвъртък руският президент Владимир Путин обяви, че победата му на президентските избори и световното първенство по футбол в Русия са били най-важните събития през 2018 г. Това e прекомерно оптимистична оценка за тази година, която без съмнения беше най-добрата за руския президент, пише в свой анализ за Bloomberg Леонид Бершидски. 

Путин спечели още един президентски мандат през март със 77% получени гласове, но като на всички избори от неговата ера, бяха открити доказателства за манипулиране на вота. Въпреки че измамата проработи за Путин, партията му отбеляза слаби резултати на изборите за губернатори в няколко области в страната.

Общественото недоволство срещу Кремъл нарасна, след като правителството реши да увеличи пенсионната възраст от 55 г. на 63 г. за жените и от 60 г. на 65 г. за мъжете – мерки, които не са предприемани от нито едно от предходните правителства след разпадането на Съветския съюз.

Президентът направи промените, използвайки придобития си опит от последните 18 години, като изчака реформата да бъде обявена малко след световното футболно първенство и направи символични отстъпки впоследствие. Но това не помогна. Рейтингът му се срина сериозно от нивата през 2014 г., когато Русия анексира полуостров Крим.

Разбира се, всеки политик би се радвал на положително обществено доверие от над 60%, но има и други притеснителни сигнали за Путин. През ноември проучване на Nevada, която е единствената независима социологическа агенция в Русия, показва, че 61% от руснаците обвиняват Путин за проблемите в страната.

Руският президент вече не е имунизиран от критики, особено от младите руснаци, които не познават друг държавник начело на Русия. Бунтът срещу властта на редица руски рапъри и присъствието на хиляди млади хора на антиправителствените протести, ръководени от опозиционера Алексей Навални, са сигнална лампа за Кремъл.

На вчерашната конференция Путин беше попитан дали се страхува, че може да изгуби подкрепата на младите руснаци. Той отговори, че е необходимо с голямо търпение да се убеждават младите в стойността на неговите консервативни ценности. Засега изглежда, че тази стратегия не работи. sa sa

Световното първенство не беше връхната точка единствено на Путин. Повечето руснаци разбраха, че страната може да се отвори към света, а мъглата от жестоки репресии може да се разсее. Любезни полицаи, тълпи от различни националности с приповдигнато настроение и националния отбор на Русия, който игра по-добре от очакваното, дадоха причина на руснаците да се чувстват щастливи до известно време. Но тази картина беше напълно разрушена по време на финалния мач на първенството. Ръководителят на политизираната пънк банда Pussy Riot Пьотър Верзилов и няколко млади жени излязоха на терена, преоблечени в полицейски униформи, за да привлекат вниманието към една друга руска действителност. През септември Верзилов беше отровен след изслушване в съда. Лекарите в Берлин, където той беше откаран за лечение, успяха да го спасят.

Извършителите така и не бяха открити, но отравянията в Русия на Путин са тема на сериозни дискусии през 2018 г. след нападението във Великобритания срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал. Всичко това, включително и разкритията, че Русия използва военни наемници в редица държави, сред които са Украйна и Центрланоафриканска република, оказват влияние върху имиджа на Путин на международната сцена.

Срещата му с президента на САЩ Доналд Тръмп в Хелзинки през юли премина много по-лошо от очакваното. Отзвукът в САЩ беше толкова силен, че Тръмп трябваше да откаже абсолютно всички сделки с Путин. Надеждите на Москва да влияе в Европа чрез проруски и популистки партии се провалиха – дори вицепремиерът на Италия Матео Салвини, който настояваше за премахване на санкциите срещу Русия, не направи нито една услуга на руския президент.

Целия анализ вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 11 rate down comment 8
michaelis12
преди 5 години
Инвестор защо ни занимаваш с Путин,този пренебрежимо малък субект на световната политика? ....-----------------------------------------------------------за да искарат мизеррните си заплати както и твойта, че иначе и Тиквесторо и ТИ ше *** от глад ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 35 rate down comment 24
julian12
преди 5 години
Малък, малък, колко да е малък?! Половината свят иска разрешение от него. А, запада е като пъуделче дето рине . Мисли, че му прави лошо, а цялата кал на гърба му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 32 rate down comment 33
Стоян Петров
преди 5 години
След приключване на властването му, ще се окаже че не е това което е. Няма неоплют бивш съветски или руски ръководител - култ към личността за Сталин, кукурузник за Хрущов, време на застой за Брежнев, пияница за Елцин и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 66
Стоян Петров
преди 5 години
Инвестор защо ни занимаваш с Путин,този пренебрежимо малък субект на световната политика? Той е голям само сред пигмеи, каквито между впрочем не липсват и винаги са на разположение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 37 rate down comment 15
mrynmryn
преди 5 години
Путин ще е като Меркел - когато сам се откаже, вероятно ще избута поне още 2 мандата след тоя, предвид възрастта му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 22
abdul
преди 5 години
*** = Соросoидними то вече е смешно, бе инвестора..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 22
abdul
преди 5 години
На фона на пентагонския стол, путинския няма кво да го бутне.*** политически спекулантчета от източна европа да пишат на дядо мраз, че дядо коледа тая зима май е в криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 22
george353
преди 5 години
Тоя трон го клатите като чифт гонадс от години. Разбирам че сте любопитни ученички, ама чак пък толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 50 rate down comment 25
majnata
преди 5 години
Хаха ...щом блумбърговите вадят фекалията Бершидски , значи Путин е бръкнал с боксова ръкавица на някого ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още