IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудният баланс на ЕС между по-тесни връзки с Китай и подкрепа за местния бизнес

Европейският съюз се опитва да успокои опасенията, че китайските износители ще унищожат базираните в съюза индустрии

16:04 | 05.06.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск (вляво) и премиерът на Китай Ли Къцян. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск (вляво) и премиерът на Китай Ли Къцян. Снимка: Ройтерс

Докато Европейският съюз (ЕС) изгражда все по-тесни връзки с Китай, блокът се опитва и да успокои опасенията, че китайските износители ще унищожат базираните в ЕС индустрии, коментира Bloomberg.

ЕС ще запази възможността да налага тежки мита върху китайските компании, които продават стоки под цените в Европа съгласно планирана реформа на митническата система, посочват евродепутатът Салваторе Чику. Европа променя начина, по който изчислява митата върху тези „дъмпингови“ стоки в отговор на дългосрочните китайски искания за по-благосклонно търговско отношение.

„Искаме да изпратим политическо послание – особено към Китай – че сме отворени към търговия, но европейските индустрии не трябва да бъдат наказвани за това“, казва Чику, който води проектозакона в Европейския парламент, в интервю от Страсбург. „Можем да намерим ефективен компромис“.

На срещата на 1-2 юни в Брюксел китайските и европейските лидери продължиха да очертават път към по-тесни търговски и инвестиционни връзки. ЕС иска да създаде по-силни международни отношения, без да предизвиква отново популистката вълна в Европа, която се появи срещу отрицателните ефекти на глобализма върху местните индустрии и работници.

В същото време блокът казва на Китай, че по-отворената търговия с Европа първо се нуждае от по-малко бариери върху чуждите инвестиции на китайския пазар. След като китайският президент Си Дзинпин използва форума в Давос през януари, за да обрисува страната си като защитник на свободните пазари, еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че все още чака резултати.

„Сега чакаме коментарите на президента да се превърнат в действия и да направят търговията и инвестициите по-отворени“, каза Малмстрьом на конференцията в Брюксел на 2 юни.

Несъгласия около търговията не позволиха двете страни да представят първото си изявление върху климатичните промени и чистата енергия на срещата, както бе планирано, посочва представител на ЕС, според който несъгласието по търговските въпроси не е повлияло върху разбирателството около глобалното затопляне.

Според Чику европейските индустрии няма защо да се страхуват от планираната реформа на системата на ЕС за определяне на антидъпингови мита. На карта е заложено нивото на европейските мита върху вноса за стоки за милиарди евро.

Макар че Китай е партньор номер 2 на ЕС след САЩ, азиатската страна е в една група с Беларус и Северна Корея, за които ЕС не смята, че са пазарни икономики, и е изправена пред повече европейски антидъмпингови мита от всяка друга страна.

След години застой ЕС започна стъпки към подобряване на статута на Китай към пазарна икономика през ноември, когато Малмстрьом предложи да повиши класификацията на страната в дъмпингови дела. Финално споразумение на ЕС по въпроса вероятно ще бъде достигнато до края на годината, сочи Чику. Следващата стъпка е вот на 20 юни в търговската комисия на Европейския парламент по поправките, които той предлага.

„Убедени сме, че ще постигнем сближаване на позициите“, казва Чику. „Ако управляваме този процес добре, това няма да бъде толкова лошо за европейската индустрия“.

За да спре наплива от евтин внос от Китай, ЕС включва в проектозакона специална формула за изчисляване на антидъмпинговите мита срещу страни, чиито пазари се считат за „значително изкривени“ от държавна намеса. Съответната разпоредба би позволило на Европейската комисия да докладва за регионални изкривявания, подпомагайки европейските индустрии, когато подават жалби срещу дъмпинг.

След това на 20 юни в търговската комисия в ЕП, Чику планира да започне преговори за финална сделка с представители на националните правителства на блока, които са достигнали до сделка помежду си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Съдейки по графиките , крепостта ЕС скоро ще рухне под китайския напън...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още