IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Между САЩ и Великобритания съществува "специална връзка"

Тереза Мей и Доналд Тръмп се договориха за търговско споразумение след Brexit

17:43 | 13.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей заяви, че тя и американския президент Доналд Тръмп са се договорили да сключат търговско споразумение между двете си държави веднага щом Великобритания напусне състава на Европейския съюз.

„Съгласихме се днес, че щом Великобритания напусне ЕС, ние ще сключим амбициозно американо-британско търговско споразумение“, заяви премиерът по време на пресконференция с Тръмп, цитирана от Bloomberg.

Думите ѝ са знак, че двамата лидери са успели да загърбят напрежението помежду си, породено от критиките на американския президент срещу стратегията на Лондон за Brexit.

В интервю за в. Sun, публикувано в четвъртък, той заяви, че предложенията на Мей за т. нар. „мек“ Brexit са погрешни и биха попречили на евентуалното търговско споразумение между Вашингтон и Лондон.

Въпреки това по време на пресконференцията си с Мей американският президент зае противоположна позиция и посочи, че британският премиер върши „фантастична работа“.

„Щом веднъж процесът по Brexit е завършен и – може би, Великобритания напусне ЕС, не знам те какво ще правят, но каквото и да правите аз съм съгласен, това е ваше решение“, каза американският президент, цитиран от Ройтерс.

Той също така заяви, че „специалната връзка“ между двете англоезични държави е „връзка като никоя друга“.

„САЩ очакват с нетърпение финализирането на страхотно двустранно търговско споразумение“, заяви той и допълни, че „ние искаме да търгуваме с Великобритания и Великобритания иска да търгува с нас“.

Президентът коментира и своето интервю с в. Sun, определяйки го като „в общи линии добро“, но също така посочи, че някои от неговите коментари не са били взети предвид.

„За съжаление, имаше история, която беше направена в общи линии добре, но не включваше това, което казах за премиера, а аз казах страхотни неща“, посочи Тръмп, допълвайки, че „това се нарича фалшиви новини“.

По време на съвместната си пресконференция Тереза Мей благодари на Доналд Тръмп и за подкрепата му по отношение на Русия, която Великобритания обвинява за нападението с химическо вещество срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал през март в Англия.

След Лондон следващата спирка в европейското турне на американския президент е Хелзинки, където той ще се срещне именно с руския си колега Владимир Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Прав е бил Дьо Гол, и до ден днешен е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още