Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Турция е открила ново находище на природен газ в Черно море

С него общото количество на природния газ в откритите през последната година находища достига 540 млрд. куб. м

Турция е открила ново находище на природен газ в Черно море

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган обяви откриването на ново находище на природен газ в Черно море, от което Турция планира да започне производство през 2023 г., предава Bloomberg.

Държавната енергийна компания Tpao е открила 135 млрд. куб. м газ в офшорния кладенец Амасра-1, с което общото количество природен газ в откритите находища през последната година достига 540 млрд. куб. м, съобщи Ердоган в телевизионно изявление от черноморския крайбрежен град Зонгулдак.

Още по темата
До момента властите не са предоставили нито един независим одит на общото открито количество газ в черноморското находище Сакария. Официални представители заявиха, че Tpao планира да разработва сама находищата и няма да се нуждае от чуждестранно финансиране.

Турция засили проучванията за петрол и газ край бреговете си през последните години. Ердоган определи енергийните открития през последно време като решение на някои дълготрайни икономически уязвимости на Турция, включително разходите ѝ за внос на енергия, които трябва да бъдат плащани в чуждестранна валута.

Миналата година турски сондажни кораби откриха 405 млрд. куб. м газ в близкия кладенец Туна-1 в находището Сакария, което е най-голямото откритие на газ в Черно море в историята.

Към момента Турция внася почти всички 50 млрд. куб. м газ, които потребява годишно. Официални представители очакват местният добив да увеличи търсенето на газ в страната с 60% до 80 млрд. куб. м на година до 2030 г.

Очаква се откритията да позволят на Турция да внася по-евтин газ и да намали средните си годишни енергийни разходи с около 44 млрд. долара.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
4
 
5
преди 1 месец
Приказките и ПР-а са едно а реалността е друго нещо. Нищо не се споменава за дълбочината на находището и икономическата ефективност на добива. Защото добив от 4 км. дълбочина е доста скъп. С подобни голословни твърдения обаче могат всяка година да се опитват да цакат руснаците за цените на газа по турски поток.
1
 
5
 
4
Стоян Петров до: ivan4o555
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Вече никой не желае да владее света, защото е прекалено скъпо. Да, путин заблуждава мyжиците че това е възможно, затова и те плащат лихви по 10% годишно по всякакви кредити. Още някоя година и на те ще поумнеят. Колкото до газовите находища в Черно море, експлоатацията им може и да не е толкова евтина. Ще служат като инструмент за натиск върху газпром и останалите доставчици. Турците следват своят интерес, затова и към страната им има руски тръбопроводи с капацитет 47 млр кубически метра годишно, а купуват от 15 до 25млрд.
8
 
3
 
3
ivan4o555 до: iezuita
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Спокойно, това е само игра на думи и празни приказки за нахъсване на раята, колко е "велика турция"!И те като руснаците са велики, но на празни приказки.Който хапе ръката, която го храни, накрая остава гладен!САЩ и Германия /Запада/ изсипаха милиарди в турция, но малкото братче на орела реши да се прави на велик , затова си и създаде големите проблеми в икономиката.Останаха му само мечтите, че с путин и си, ще победят САЩ и Запада!Дори китайците вече сложиха нова плоча на грамофона, че са скромни и "няма да завладяват" света!Икономиката буксува, света няма нужда от китайската ширпотреба и от "китайския вирус"!Няма нужда и от турция.ДПС е на посещение по покана на падишаха, който видя в новия изборен закон, начин да се намеси и в България.Благодарение на Резидента и неговите "палета"-итн, мутрата мая, и корнела, на изборите ДПС ще бъде първа политическа сила в България!Честито на печелившите!
4
 
6
 
2
преди 1 месец
И Турция и България са в силен земетръсен район, а този завършен *** не знае, какъв проблем може да създаде, ако земните пластове започнат да се наместват след хищно дупчене и консумация на подземен газ
6
 
5
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
То голяма работа 500 м тъкмо за 10 години максимум :)Лошото за нас е ,че сигурно копат и от нашата част , но ние сме ЗЕЛЕНИ :)

Още от Европа
BP е поредната компания от Big Oil, която увеличава дивидента след силен отчет