IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция и Германия си размениха остри реплики

Германия предупреди своите граждани да избягват Турция, а Анкара се опасява от "липса на доверие" между двете страни

21:30 | 20.07.17 г. 2
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел и турският президент Реджеп Тайип Ердоган на срещата на Г20 в Хамбург. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел и турският президент Реджеп Тайип Ердоган на срещата на Г20 в Хамбург. Снимка: Архив Ройтерс

Турция и Германия си размениха остри изявления. Берлин предупреди всички свои граждани да избягват пътувания до Турция, след като турските власти арестуваха германски активист на правозащитна организация, пише ABC News.

Външният министър Зигмар Габриел дори изрази опасения относно гаранциите за инвестициите на германските компании в Турция.

Коментарите на Габриел ядосаха неговия турски колега. Мевлют Чавушоглу заяви, че Берлин "изнудва и заплашва" страната му и обясни, че няма да прави отстъпки по отношение на независимостта на съдебната система.

В изявление на турското външно министерство е написано още, че има криза на доверието между двете държави и обвинява Германия в "двойни стандарти" по отношение на Турция. Анкара предупреди още за "реципрочни действия" спрямо Германия.

Представители на германски експортни фирми коментираха, че много от тях вече са замразили инвестициите си в Турция и не могат да препоръчат на никоя фирма да инвестира в страната. Зигмар Габриел пък отбеляза, че много от представителите на германския бизнес в Турция са обвинени без доказателства в подкрепа на тероризма.

Връзките между двете държави, съюзници в НАТО, се влошиха значително, отбелязва и Bloomberg. Това поставя под въпрос търговските отношения между тях. Двустранният стокообмен през 2016 година достигна 36 млрд. долара, допълва агенцията.

От 60-те години на ХХ век Германия и Турция подобряват взаимоотношенията си, особено след политиката на Берлин да "покани" турски работници. Сега обаче двете страни си разменят взаимни обвинения.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган коментира, че Германия укрива терористи, сред които и членове на Гюленисткото движение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
работата е там, че ако трябва да се напише нещо безсмислено, ти си тук :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 12
majnata
преди 6 години
Работата е там , че Ердоган няма да позволи на Германия да си прави каквото иска в Турция / по подобие на САЩ / ...особено след неуспешният опит за преврат . Икономическото "усукване на топките" продължава ...да видим кой ше е по корав ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още