IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция и Западна Европа навлизат в нова фаза на затопляне на отношенията си

Сигналите за помирение зачестиха в лицето на общата заплаха от търговски конфликти със САЩ

13:23 | 28.08.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Анкара и страните от Западна Европа изглежда продължават задълбочаването на процеса по двустранно затопляне на отношенията, след като през последните дни високопоставени държавни представители от Германия, Франция и Турция се защитиха взаимно в лицето на общата заплаха от търговски конфликти със САЩ.

Един от най-ясните сигнали за това стана изказването на турския финансов министър и зет на президента Реджеп Ердоган – Берат Албайрак, който посочи, че Турция иска да отведе отношенията си с Европейския съюз в нова фаза, в период, в който търговските отношения с блока са по-важни.

В изказване по време на пресконференция със своя френски колега Брюно льо Мер Албайрак подчерта, че скорошните едностранни действия на САЩ са показали, че отношенията между Турция и ЕС са по-важни от всякога.

В рамките на общото им изявление и двамата министри подчертаха важността на турско-европейските отношения, съобщава в. Hurriyet Daily News.

„Искаме да отведем отношенията с Европейския съюз в нова фаза“, каза турският представител, според когото страната му се надява да увеличи търговията си с Париж, която в момента е в размер на 14 млрд. евро, до 20 млрд. евро.

От своя страна Льо Мер посочи, че е „в интерес на всички – на Франция, на Турция, на Европа“ ситуацията в мюсюлманската държава да се стабилизира.

Албайрак също така посочи, че двамата министри са разговаряли и за това да бъдат предприети съвместни действия по отношение на американските атаки на търговския фронт срещу Турция и ЕС.

Своята подкрепа за Турция изрази и германският министър на икономиката Петер Алтмайер.

„Не може да имаме интерес от дестабилизирането на държава като Турция с население от 80 млн., която също приема около 4 млн. бежанци“, посочи той в отговор на граждански въпрос по време на мероприятие в своето министерство.

Политическото и търговско напрежение между Анкара и Вашингтон разтревожи пазарите по-рано този месец, след като страните увеличиха реципрочно митата върху редица свои вносни стоки, а САЩ наложи допълнителни санкции срещу турски държавни представители заради задържането на американския пастор Андрю Брънсън, обвинен в тероризъм.

Силно засегната от напрежението се оказа турската лира, която поевтиня драстично спрямо долара и заплаши да разпростре ефектите си и върху други валути.

Алтмайер, който е един от близките съюзници на канцлера Ангела Меркел, не отхвърли възможността за предоставяне на помощ за Турция, но наблегна на това, че ситуацията все още не е достигнала до този етап. „Не смятам, че в момента сме в ситуация, където трябва да вземем конкретни решения за финансова или икономическа помощ“, заяви той.

Сигнал за подкрепа дойде и от друго място в Берлин, а именно от министъра на външните работи Хайко Маас, който също отправи критика към САЩ заради ограниченията срещу търговски партньори като Турция, Китай и Русия.

„Политиката на санкции на Вашингтон принуждава нас, европейците, да формулираме отговор, тъй като ние, Германия и Европа, сме засегнати, когато САЩ внезапно и едностранно налага често неуточнени санкции срещу Русия, Китай, Турция и – може би, в бъдеще и срещу други важни търговски партньори“, посочи той по време на годишната Конференция на посланиците в Берлин.

Маас се очаква да посети Турция на 5 и 6 септември, където ще се срещне със своя колега Мевлют Чавушоглу и други високопоставени представители на властта в Анкара.

Неговата визита се случва седмици преди официалното посещение на Реджеп Ердоган в Германия на 28 и 29 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
bertram
преди 5 години
имат заложени страшно много кинти швабите.не си мислете, че им дреме за нещо освен за техните корпорации с инвестиции в турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Grosss
преди 5 години
Голяма,голяма колко да е голяма?Тя и Венецуела е най-големият производителна петрол в Латинска Америка ама виж докъде я докараха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Анонимен
преди 5 години
Турция е голяма държава и голяма икономика и много важен търговски партньор на Е С Каквото и да говорят за Турция тя е много светска държава и твърдия тон на Ердоган много скоро ще бъде смекчен Турция е важен енергииен кръстопът и важна за Е С страна Сигурно е че отношенията ще бъдат подобрени Е С ще отмени визите за турци а Турция ще изпълни всички условия за това А добре приета от Европа Турция е много важна за нас страна и търговск партньор Само да оберем праха на тази трилионна икономика ще спечелим милиарди Дали го разбраме тва А и Турця може да бъде голям инвеститор в България за стотици милиони долари И това ли ще изпуснем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още