IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция иска да увеличи добива си на газ до около 25% от целия за ЕС

Страната може да започне с годишен производствен капацитет от 3,5 млрд. куб. м газ през 2023 г. и той да бъде увеличен до около 15 млрд. куб. м за 4 години

21:49 | 27.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Наскоро откритото ново находище на природен газ в Черно море ще осигури близо една трета от нуждите от горивото на Турция, когато достигне пика на производителността си през 2027 г. Това заяви турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез в интервю за Bloomberg, разкривайки подробности около амбициозния график за експлоатация на открития миналата година източник.

Турция може да започне с годишен производствен капацитет от около 3,5 млрд. куб. м газ през 2023 г. Целта е този обем да бъде увеличен до около 15 млрд. куб. м годишно в рамките на четири години. Това е и около една четвърт от производството на Европейския съюз към днешна дата.

Държавната компания Turkiye Petrolleri AO планира да отвори 40 кладенеца в рамките на четири етапа на разработване на полето Сакария, където се изчислява, че има около 540 млрд. куб. м газ, който може да бъде добит. Очакванията са находката, която е и най-голямата за Черно море, да бъде в голяма помощ на турската икономика за 765 млрд. долара.

Президентът Реджеп Ердоган вече обеща производството да започне през 2023 г., когато се отбелязват 100 години от създаването на турската република, като това ще помогне и на предизборната президентска кампания същата година.

Правителството засега няма намерение да кани международна компания оператор, тъй като държавната Tpao има техническия капацитет да го управлява сама, каза Дьонмез. Той също така допълни, че ще се извършват сеизмични проучвания в друга обещаваща зона западно от находището в Сакария през първата половина на следващата година. Tpao ще разглежда сходно геологическо образувание, открито на 4500 метра под морското дъно.

Подобна дейност се извършва и в изключителната икономическа зона на Турция в Средиземно море, каза още министърът. Тук обаче има някои политически пречки, тъй като Анкара прави проучвания и във води, към които претенции имат членки на ЕС, като Гърция и Кипър. По-рано през 2019 г. Турция подписа споразумение за морските си граници в региона с Либия.

Турция се надява да свие годишните си разходи за енергия от около 44 млрд. долара, като намали зависимостта си от внос, който засега е основен източник на почти целия потребяван газ в страната. Местното търсене се очаква да нарасне с една трета до 60 млрд. куб. м тази година заради по-слабото производство на ток от водноелектрически централи заради сухото време и високите цени на въглищата, заяви Дьонмез.

Правителството и някои вносители на газ в страната, включително държавния оператор на тръбопроводи Botas, в момента водят преговори с Русия за евентуално удължаване на дългосрочния си договор за доставка на 8 млрд. куб. м газ, преди той да е изтекъл през декември.

Увеличаването на вноса от Русия с 2 млрд. куб. м газ чрез допълнителния капацитет на „Турски поток“ е една от възможностите, коментира Дьонмез.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още