IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция отново обръща курса към членство в ЕС

Според Мевлют Чавушоглу администрацията на страната ще се фокусира върху преговорните глави за съдебната система, фундаменталните права, свободи и сигурност

08:42 | 30.08.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Реджеп Ердоган и Жан-Клод Юнкер по време на срещата си във Варна по-рано тази година <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Реджеп Ердоган и Жан-Клод Юнкер по време на срещата си във Варна по-рано тази година Снимка: Ройтерс

Турция ще направи свой приоритет реформите, свързани с процеса ѝ по членство в Европейския съюз, като ще очаква да види резултати от усилията си. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, допълвайки, че страната ще иска това да включва и въпроса с либерализирането на визовия режим за нейни граждани.

Вчера министрите на външните работи, правосъдието, вътрешните работи и икономиката в Турция проведоха среща за ускоряването на дневния ред на реформите, изисквани от ЕС за процеса по присъединяване, който през последните години не отбелязва почти никакъв напредък.

„През предстоящия период всички наши институции и директоратът по въпросите на ЕС към министерството на външните работи ще се фокусират върху преговорните глави за съдебната система, фундаменталните права, свободи и сигурност“, посочи дипломатът, цитиран от в. Hurriyet Daily News.

Той също така заяви, че Анкара ще задълбочи сътрудничеството си със Съвета на Европа в предстоящия период.

Турция ще продължи и работата си по оставащите въпроси около отпадането на визовия режим за ЕС, каза Чавушоглу, според когото страната ще поднови срещите на високо равнище със съюза.

Той обаче не пропусна да отбележи, че Анкара ще очаква реакция от Брюксел. „Но ние също имаме очаквания от ЕС“, които са свързани и с промени в споразумението за митническия съюз.

„Предстоящият период ще е епоха, в която доверието в съда ще се увеличи и ще се ускори съдебната система“, посочи Чавушоглу.

В писмено изявление след четиристранната среща се посочва, че е била направена оценка на процеса на реформи в страната в съответствие с кандидатурата за членство в ЕС на Турция. В него също така се набляга на готовността за реформи в сектора на правосъдието и основните права, като всички те се очаква да бъдат изпълнени по-бързо при новата президентска форма на управление в страната.

„Икономическите заплахи към Турция, изявленията и поведението на администрацията на (американския президент Доналд – бел. ред.) Тръмп, които се отразяват на икономическата система, са добра възможност за Турция и ЕС да разберат стойността на другия“, се казва още в текста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
ЕС няма нужда от ислямски фанатици с имперски амбиции.Не знам с какъв акъл от една страна продължават например да нарушават ежедневно гръцките въздушни и морски граници, а от друга страна да си мислят, че ще бъдат приети в ЕС. Да не говорим пък какво правят на границите си с Ирак, Сирия и Азербайджан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 12
Спящият бик
преди 5 години
Не са само мазни приказки, а сигнал към Тръмп, изпратен и от Турция, и от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
С мазни приказки само не става, делата сочат отдалечаване от принципите на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още