IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция подновява проучванията за газ в Егейско море

Анкара планира да започне добив на природен газ от Черно море в началото на 2023 г.

11:55 | 22.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турският кораб "Чешме" ще извърши серия от хидрографски проучвания в северната част на Егейско море, съобщава гръцкото издание "Катимерини". Гръцката страна определи операцията като "ход, който не е необходим" на фона на желанието на държавите да се върнат на масата за преговори.

В отговор турските власти отбелязват, че корабът ще извършва научни и технически изследвания в северните части на Егейско море до 2 март в рамките на планирана програма, пише турското издание "Хюриет".

Работата е в пълно съзвучие със споразумението от Берн и ще бъде използвано същото оборудване, което гръцки кораби използват, за да проучат шелфа в Егейско море.

Плановете на Турция за проучвания и собствен добив на петрол не се ограничават само в Егейско море. През миналото лято страната съобщи за голяма находка в Черно море - в полето "Сакария".

"Хюриет" съобщи преди дни, че сега страната планира да започне добив на газ от Черно море в първото тримесечие на 2023 г. За целта ще бъдат инвестирани 111 млн. долара за изграждане на инфраструктурата в региона, включително и 155 километра газопровод за преноса на суровината.

Корабът "Фатих" направи най-мащабното откритие в региона - находище с капацитет от около 450 млрд. куб. метра в близост до бреговете на провинция Зонгулдак, в близост до морската граница с България.

Миналия месец приключи работата по първия сондаж от находището и се подготвя и за втория. Според плановете на първата фаза ще се добива природен газ от между 6 и 10 сондажа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още