IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция се готви за нови американски санкции

Властите в Анкара съобщиха, че турски военни са били изпратени за обучение в Русия във връзка с покупката на противоракетните системи С-400

22:30 | 22.05.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Част от руската система С-400. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Част от руската система С-400. Снимка: Ройтерс

Турция се подготвя за възможни санкции от САЩ заради покупката си на руските противоракетни системи С-400. Това заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар, който въпреки това посочи, че налице е известно подобрение на диалога с Вашингтон за покупка на изтребителите F-35, съобщава Ройтерс.

САЩ и Турция се намират в изострен конфликт през последните няколко месеца, основна причина за който стана решението на Анкара да купи руското въоръжение, което според Вашингтон не може да бъде интегрирано в системите на НАТО. Това също така може да застраши ролята на Турция в производството на самолетите F-35, които според американските власти ще бъдат компрометирани от противоракетната система.

Администрацията на президента Доналд Тръмп вече предупреди, че Анкара е застрашена от санкции в рамките на Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA), ако осъществи споразумението си.

В изказване пред репортери в четвъртък министърът на отбраната заяви, че Турция изпълнява своите ангажименти в рамките на проекта за F-35 и очаква той да продължи по план. По думите му покупката на С-400 цели единствено да изпълни турските отбранителни нужди и не представлява каквато и да е било заплаха.

„Ние правим това, което предвиждат нормалните двустранни споразумения. Макар и да има някои проблеми от време на време, радваме се, че нямаше драстични обрати досега... Турция също така прави подготовка за възможно прилагане на санкции по CAATSA“, заяви министърът.

Той също така посочи, че турски военни са били изпратени в Русия на обучение за използването на противоракетните системи, които се очаква скоро да бъдат изпратени в страната, издърпвайки напред датата за доставка, която беше предвидена за месец юли. Акар също така заяви, че страната му ще изпрати още персонал на обучение през идните месеци, като не е изключено и идването на руски експерти в Турция.

„Няма причина никой да бъде притеснен, освен ако не планира да нападне Турция“, посочи той, цитиран от Bloomberg.

По думите му производството на изтребителите F-35 не би трябвало да бъдат обвързани с противоракетните системи. „Никъде няма клауза в договора за F-35, която казва, че (страни – бел. ред.) ще бъдат изключвани от партньорството за покупка на С-400“, посочи той и допълни, че страната е платила 1,2 млрд. долара за сделката и е произвела поръчаните от нея части навреме.

Въпреки Акар той не пропусна да отбележи, че все пак в преговорите има като цяло облекчаване и повторно отваряне на теми като случващото се източно от р. Ефрат в Сирия, както и самолетите F-35 и зенитно-ракетните системи Patriot.

Турската лира губи от стойността си спрямо долара през последната година заради страховете от американски санкции, които ще нанесат удар върху вече силно отслабената икономика на страната, която изпадна в рецесия след валутната криза от лятото на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 3
Lucifer
преди 4 години
Руско-Турската "любов" ще е до време, тя е конюнктурна нужда в крайни моменти! Но и Американско-турската "любов" си беше също толкова конюнктурна, и времето и изтече...Турската любов е: интереса клати феса! - също като: "Англия няма вечни приятели а вечни интереси"Въпроса е: Кой продаде нашите български интереси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
Lucifer
преди 4 години
Руско-Турската "любов" ще е до време, тя е конюнктурна нужда в крайни моменти! Но и Американско-турската "любов" си беше също толкова конюнктурна, и времето и изтече...Турската любов е: интереса клати феса! - също като: "Англия няма вечни приятели а вечни интереси"Въпроса е: Кой продаде нашите български интереси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 9
khao
преди 4 години
преврата дето Ердо си го спретна сам, зада си даде път към репресии ли наричаш "спретнат от НАТО" ? Питам да знам, изказването ти от кво е породено, от няква халюцинация от одеколон или защото пак си забравил хапчетата за старческата деменция която те мъчи ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... Също като рублата, нали? Ти пак така потриваше мишите си ръчички в наслада как жужето в Кремъл бързо ще клекне... :lol:Нема нужда да се рови в историята толкова назад и да се фърлят по вентилатора псевдоисторически фекалии, както писалите по-долу де_бил-експерти по руските въпроси. Достатъчно е да се погледне съвсем наблизо - неколко години назад, за да станат ясни нещата: САЩ и "съюзниците" на Турция в НАТО организираха и подкрепиха опит за военен преврат срещу Ердоган. Обаждане на Путин по информация на руските служби спаси живота на Султана. В Сирия и Ирак американците организираха поставянето на основите на кюрдска държава, която щеше да подпали Турция и да я унищожи като държава в сегашния й вид. Русия помогна на Турция да се противопостави на този план. Русия и Турция имат обща граница и общи интереси. Имат и разногласия, но ги решават в преговори, като се опитват да отчитат и се съобразяват с интересите на другия. САЩ и ЕС поставят ултиматуми и се опитват да налагат политика и ценности, които не се приемат нито в Турция, нито в Русия - там скоро няма да пуснат леви резби и ***-деградинти в ключови сфери на управлението. Изобщо, събитията и интересите доведоха по естествен път Турция и Русия до сътрудничество. Същото се случва с Китай и Русия, с Иран, Турция и Русия и още други, провокирани от САЩ и съюзниците им групи по интереси. Това е опасен процес, защото е отключен от инстинктите за оцеляване, сиреч - с цел защита от опасност. Консолидацията на такива държави, мачкани и репресирани от имащи се за по-силни от тях, особено, когато са и регионално свързани, може да доведе и до отбранителни съюзи, а от защита до нападение стъпката е само една...Та... вие си плямпайте и си произвеждайте двуизмерни исторически тези и си правете прогнози, но очевадно сте от същото талибан-ужлиберално тесто като тъ паците, които в некъв ***-либерален делириум просраха всичко, което беше постигнато до 2000-2008 г., когато светът просто си работеше почти като часовник...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 8
Sokratus
преди 4 години
Има много по-ефективен метод - поевтиняването на лирата, точно преди изборите в Истанбул! И султана - боксьор много бързо ще клекне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Халхин Гол - поправка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Понеже японците са яли як бой откъм Ханхин Гол, те пък чакали да падне Москва и тогава да нападнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
И да довършим историята, чакали са през Втората световна да падне Сталинград, та да нахлуят за благодарност в СССР откъм Азърбейджан.За турската преданост и благодарност трбва да помни всеки български русофоб (т.е. малък или голям туркофил - осъзнат или неосъзнат)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Изцяло споделям възгледите ти, но ще трябва да те върна в генезиса на Турската република. След първата световна война страната е обезоръжена и окупирана от съюзниците. През 1919 година Гърция започва военни действия срещу Турция с елементарната цел, да възстанови Византийската империя. Гърците имат успехи, но тогава се намесва СССР. Той дарява на Ататюрк оръжие и муниции, също пари и 220 килограма злато. Всичко това е направено срещу обещанието, че след победата на Турция тя ще се присъедини към СССР, като Турска Съветска Република. Турците побеждават, но обещанието е забравено. Та въпроса ми е, какво очакваш от една държава зачената като съветска република?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още