IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция се надява да влезе в ЕС до 2023 г.

Анкара продължава да настоява за въвеждане на безвизово пътуване за турски граждани през тази година, твърди постоянният представител на страната в Брюксел

11:58 | 19.08.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Tурският посланик в EС Селим Йенел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Tурският посланик в EС Селим Йенел. Снимка: Ройтерс

Независимо от тежката криза в страната след опита за военен преврат Турция възнамерява да стане член на Европейския съюз в рамките на следващите шест години. 
 
"Турското правителство се стреми страната да влезе в ЕС до 2023 г.", заяви в интервю за петъчния брой на Die Welt турският посланик в общността Селим Йенел. В него той обръща внимание на това, че турската република ще празнува 100-годишен юбилей именно през тази година. "Това би било истински празник за моята страна, да стане член на ЕС тогава", заяви турският дипломат. 

Страната му се стреми към "пълноценно членство". "За нас в дългосрочен план не е приемливо да не принадлежим към ЕС. Влизането в съюза е много важно за нас", поясни той.  

Според Йенел членството би увеличило стандартите на сънародниците му във всички направления, по отношение на политическите и икономическите области, но също и по отношение на здравеопазването и защитата на потребителите. 
 
Йенел признава, че в момента между Анкара и Брюксел цари дълбоко недоверие. Той  изказва и съмнения, че Евросъюзът действително ще отмени визите за турските граждани, ако Анкара изпълни всичките 72 условия.

В тази връзка Турция иска гаранции, че Брюксел ще се придържа към договорката (споразумението за контрол на бежанската вълна, което ЕС и Турция сключиха през март – бел. ред.).

Селим Йенел посочва още, че либерализацията на визовия режим за турските граждани, която е заложена в споразумението, трябва да стане през тази година, тъй като 2017 г. би било неприемливо като срок.

Въпреки сегашното направление и германският канцлер Ангела Меркел счита, че има "особена връзка" между Германия и Турция, отбелязва Handelsblatt. "Това ще си остане така и в бъдеще", заяви тя пред журналисти в петък. "Онова, което прави германо-турските отношения по-особени, са над 3 млн. хора с корени от Турция, които живеят в Германия", припомни тя. 

Меркел призна, че има и разочароващи примери за несполучлива интеграция. "От друга страна, би било погрешно да изваждаме изводи от това за всички 3 млн. германци с произход от тази страна", каза канцлерът.  

Турция играе решаваща роля в усилията на ЕС да се пребори с бежанската криза и да затвори достъпа на милиони бягащи към Стария континент. В последните седмици между Анкара и Берлин обаче имаше доста сериозно напрежение, преди всичко защото опитите на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган да се разправи с действителни и предполагаеми поддръжници на пучистите срещна сериозна критика в германското общество. Преди дни бе публикуван и поверителен анализ на германското Министерство на вътрешните работи, според който Турция и Ердоган от години подкрепят ислямистки и определени като терористични организации.  

"И за Турция важи едно правило - добрите отношения са за предпочитане пред напрегнатите и в този смисъл и разговарям с президента Ердоган", каза Меркел в интервюто си. По думите ѝ неуспешният опит за преврат с много жертви е бил сериозен удар за страната. Според канцлера Турция е важен партньор като член на НАТО и сериозен партньор по отношение на решаването на конфликта в Сирия. Страната е приела над 3 млн. бежанци от Сирия, припомни Меркел. "Това е сериозно постижение и така Турция е страната, която допринесе най-много за решаването на хуманитарната катастрофа в Сирия", призна Меркел.  

Но политикът от опозиционната германска партия "Зелените" Юрген Тритин настоява за по-твърдо отношение към Анкара. "Федералното правителство трябва да е наясно, че реалната политика на Турция е напът не да реши бежанския проблем, а да го разшири", заяви той в петък пред Nordwest-Zeitung. "Свиването на демократичните права, безразборните арести, ескалацията в битката срещу кюрдите... ако това продължи, то и турците ще започнат да бягат - от Турция към ЕС".
 
Анкара преговаря с Брюксел за членство в ЕС от края на 2005 г. Процесът беше блокиран от Кипър заради турската окупация на северната част на острова, както и заради неизпълнението на някои от критериите, на които турската икономика трябва да отговаря.

През последния месец се засилват призивите в ЕС преговорите за членство на Турция в съюза да бъдат прекратени, макар председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер да не ги приема.

Ако обаче турското правителство върне смъртното наказание, както се закани след неуспешния опит за преврат, това със сигурност ще се случи, защото противоречи на европейското законодателство.

Повече по темата четете тук!
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
По пътя на исляма по който е тръгнала Турция няма как да стане.Те трябва да се радват, че дори са Европейска държаваЕдинственото което обединява ЕС са христианските ценности и светското развитие.Хилядолетия Европа е водила войни за запазване на християнската си идентичностНе вярвам това с лесна ръка да бъде потъпкано и ислямска държава да се меси в ЕвропаЩе бъде голяма грешка ако това се случи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
AGD
преди 7 години
Който е ходил в Турско...е разбрал, че това не е Европа.Няма как такава държава да е в ЕС.Това, че са я взели преди много години в НАТО... такава е била ситуацията тогава- южен фланг/трябвало е маса от пушечно месце за калашниците/ но за толкова години те не са станали европейска армия... един преврат не могат да направят :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 12
lyusien
преди 7 години
Турция рано или късно ще стане член на Е С По добре и за Е С и за Турция е това да стане по рано 72 условия за безвизово пътуване на турците в Е С ще бъдат изпълнени от Турция и тогава решението ще бъде в ръцете на Е С Добре е споразуменията да бъдат изпълнявани И от двете страни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Бог(не аллах) да ни е на помощ, ако ес оцелее до 2023.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Ще влезе ама през крив макарон.По-големи шансове да се случи нещо ново с нея има в заигравките й с Русия.Никой няма да допусне такива нагли и авторитарни ислямски политици с мания за възраждането на тяхната си Османска империя империя в Европарламента и в другите европейски институции. Това е все едно да си пуснеш кобра в дома си и да си мислиш, че няма нищо страшно щото ти е танцувала няколко пъти по свирката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
tony1975
преди 7 години
ще влезе, с няколко механизирани бригади ще влезе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още