IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция ще се бори с коронавируса с над половин милион теста за антитела

Програмата, която обхваща 150 000 домакинства, трябва да започне след около две седмици

16:53 | 08.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Турските власти планират да направят над половин милион теста за антитела срещу коронавирус в опит да проследят разпространението на заразата в страната. Това съобщава източник на Bloomberg, запознат с плановете на Анкара.

Държавната статистическа агенция е избрала на случаен принцип 150 000 домакинства – приблизително едно на всеки 165, за провеждане на тестовете, заяви източникът, пожелал анонимност.

Програмата, която ще се проведе в рамките на един месец, ще започне след около две седмици, като целта е данните от нея да подобрят осведомеността за пандемията в страната и това кой е бил изложен на коронавируса, посочва Атеш Кара, член на турския Научен съвет, който консултира правителството за мерките срещу COVID-19.

Установяването на това какъв процент от населението може да е било заразено е от ключово значение за определянето на това кога правителството ще може да отвори отново икономиката без да предизвика нов пик на болните.

Според проучвания броят на заразените може да е значително по-голям от официалните данни, въпреки че за някои критици резултатите от масовото тестване може да се окажат неточни заради неправилно взимане на пробите.

По-рано тази седмица Турция отмени забраната си за влизане и излизане от седем провинции, а президентът Реджеп Тайип Ердоган представи план за облекчаване на мерките за социална дистанция, които трябва да започнат да се прилагат през следващите месеци.

Към четвъртък в Турция има 133 721 потвърдени случая на коронавирус и 3 641 починали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още