IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция заплаши да се откаже от сделката за реадмисия на бежанци

Европа се страхува от всичко чуждо, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган

11:58 | 16.03.17 г. 2
<p>
	Бежански лагер в Гърция. Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Бежански лагер в Гърция. Снимка: Архив Ройтерс

Турция може да се откаже от споразумението с Европейския съюз за реадмисия на мигранти, съобщи външният министър на страната Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс. По силата на това споразумение общността трябва да плати 6 млрд. евро за подобряване на условията за бежанците на територията на Турция.

Отношенията между ЕС и Анкара обаче се влошиха рязко в последните дни, след като няколко европейски държави отказаха на турски висши чиновници да организират агитационни митинги в подкрепа на плановете за конституционна реформа. Промените предвиждат повече правомощия за президентската институция.

Освен средствата за бежанците, ЕС обеща още и да преразгледа условията за безвизово пътуване на турски граждани в общността.

„Може да се откажем от споразумението. ЕС само ни губи времето с казуса за безвизовото пътуване“, коментира външният министър в интервю за турския Kanal 24.

ЕС и Турция имат споразумение за реадмисия на нелегални имигранти от 2013 година. През 2016 година Анкара се съгласи и да ограничи потока на бежанци към Европа. На базата на това споразумение Международната организация за миграция (IOM) съобщава за значително намаляване на потока от бежанци от март 2016 година насам.

Заради действията на Холандия Турция затвори въздушното си пространство за холандски дипломати. Анкара направи и обидни сравнения с нацистки действия на властите в страната и в Германия.

Това предизвика гневни коментари в Европа. По време на дискусия в Европейския парламент председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер посочи, че Турция не е готова за членство в ЕС, а Доналд Туск заяви, че Анкара губи връзка с реалността.

В отговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че по същия начин в Европа са се отнесли с евреите. „Те (европейците – б.р) се страхуват от всичко, което не е тяхно. Те са враждебни към всичко, което не е тяхно“, каза Ердоган, цитиран от AFP. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Европа се страхува от всичко чуждо-------------------------------------Тя хубаво се страхува, ама лошото е, че късно се сети да се страхува. Защото проблем, който не се решава с времето се задълбочава. Европа може да приеме някакви количества бежанци, може да приема от време навреме и някакви турци, но трябва да са в пъти по-малко от сега, бих казал - десетки пъти. Както си беше някога и поради което си живяхме мирно и тихо цели 70 години. А то сега - популистите набирали сила. И никой не се замисля, че "популистите" набират сила право пропорционално на броя бежанци. А после европейските лидери се чудят откъде идва проблема, който сами предизвикват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Кога ли ЕС ще приеме очевидното - че Турция ги шантажира?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още