IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турците започват да заобикалят магазините

Политическото напрежение със САЩ се отразява на доверието на потребителите и бизнеса

12:34 | 15.08.18 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На фона на валутната криза в Турция много турци се въздържат от извършване на сериозни покупки.

„Нашите клиенти изчакват", казва вносител на инструменти в Истанбул пред германската агенция DPA. Човекът, който е пожелал да остане анонимен, заяви, че се тревожи за страната си на фона на пропадането на лирата. „Ние не сме щастливи, търговците не са щастливи,  клиентите не са“. Въпреки това цените на храната, като например на хляба, както и цената на газа остават стабилни за момента.

„Преди всичко търговците на вносни стоки се притесняват. Инструментите, например, станаха скъпи“, каза вносителят. Логично е – те трябва да се платят или в долари, или в евро. Друг собственик на магазин казва, че в момента продава продуктите си с нежелание. "Не знам на каква цена ще мога да купя нова стока“, аргументира се той.

Турският представител на германската агенция за икономическо развитие Germany Trade and Invest (GTAI) Неджип Багоглу разказва за фирма, внасяща сачмени лагери за турски индустриални предприятия, която е замразила бизнеса си. В момента тя просто вижда, че „няма солидна основа за ценовите изчисления".

А 25-годишен продавач на оборудване твърди, че стоката му идва предимно от страни от ЕС, най-вече от Германия. За една обикновена бормашина, която преди срива на лирата в петък можел да продаде за 650 турски лири (около 88 евро тогава), сега трябвало да иска 950 турски лири (около 128 евро).

Кой е виновен за кризата? За това хората не са единодушни. Младият продавач на инструменти търси вината предимно в ислямисткото-консервативно правителство на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Реджеп Тайип Ердоган. „Правителството трябва да се промени, иначе нищо няма да е различно“, казва той. Кабинетът пък обвинява САЩ за наложените санкции. Това според търговеца обаче е само „извинение“.

55-годишният Фатих, от друга страна, гледа на нещата по различен начин. Вината за кризата се крие в САЩ и нейните санкции срещу Турция, смята той.

Инес, който е брокер за недвижими имоти, вярва изцяло на президента. „Ердоган е силен и е отдаден на своя народ“, казва той. „Той се бори за нашето достойнство срещу Америка, опитвайки се да направи Турция по-независима от икономическа гледна точка". Положението ще се успокои, сигурен е Инес.

От своя страна пък шивачът Черен е загрижен, че служителите му може да поискат скоро увеличение на заплатите си. „Не знам дали ще мога да си го позволя“, посочва той. Турция Турция

Други пък последваха призива на Ердоган да обменят валута в лири, за да подкрепят местните пари. Според материал на CNN Türk собственик на ресторант в югоизточния град Адиаман е предложил на клиентите си безплатна храна и напитки, ако могат да докажат, че са обменили поне 100 долара за лири. „Ние сме зад Ердоган“, е казал той пред журналисти на канала.

Припомняме, че в петък президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната ще удвои някои наказателни мита за Турция заради спора около съдбата на американския пастор Андрю Брънсън, който бе арестуван в Турция по обвинения в тероризъм. Тръмп настоява за освобождаването му. Лирата, която отслабваше от месеци, се срина след съобщението на американския президент, след което последва леко възстановяване.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 19 rate down comment 7
khao
преди 5 години
абе на вас анадолците всеки ви се вижда жендър, кво да правиш културно наследство, простено ти е :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 13
abdul
преди 5 години
то и ти не си първа младост, за сметка на това си завършен ***, зрял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 8
khao
преди 5 години
че младите джендърчета програмистчета от силициевата долина си падат по бабенца ли?---------е как бе, нали там нема никой, всичко се прави у Китай ... и не са вече много млади да ти кажа :):) иначе си личи че си Ердо фен от километри :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 10
abdul
преди 5 години
кое е малоумщина? че младите джендърчета програмистчета от силициевата долина си падат по бабенца ли?на Ердо естествено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 9
khao
преди 5 години
хилъри си биеше приключила и преди изборите, писна ми да повтарям че тромбона спечели точно заради нейната слаба кандидатура. и въпреки че беше слаба, пак взе повече гласове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 6
khao
преди 5 години
тая малоумщина пък от къде ти хрумна ? и кво общо има с турския сатрап ? иначе ти като дърт жендър на кой си фен? ... на Ердо или Килъри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 1
s3
преди 5 години
Хвърлих един поглед на статията, ами не отговаря на поставените цели. Как можете да пишете цитат:"За една обикновена бормашина, която преди срива на лирата в петък можел да продаде за 650 турски лири (около 88 евро тогава), сега трябвало да иска 950 турски лири (около 128 евро)."Да не искате да кажете, че от 88 евро бормашината вече е станала 128 евро заради инфлацията в ЕС?Не е това целта, трябва да се каже колко е зле в Турция. И нека да не сравняваме положението с у нас, защото няма да е коректно, нито целево.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
neverland
преди 5 години
За щастие Хилъри е приключила. Сега ще прави 71 г милата, кога ще дочака да приключи Тръмп, кога после ще си избута тя нейното...безсмъртни хора няма все пак :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 7
abdul
преди 5 години
Абсолютно! В САЩ важи същото - младите джендърчета си харесват хилъри, дъртите - доналд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
khao
преди 5 години
младия обвинява ердо, стария сащ .... класика :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още