IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризмът в ЕС е най-интензивен през пролетта и лятото

Испания, Италия и в по-малка степен Франция и Германия са най-предпочитаните дестинации

18:30 | 13.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Туристическата индустрия в момента е най-засегната от пандемията от новия коронавирус Covid-19 заради въведените ограничения за пътуванията по целия свят. Секторът ще претърпи сериозни загуби заради пропуснатия пик на пътуванията и нощувките през пролетта и масовото отлагане на летните почивки.

През пролетта и лятото се реализират най-много пътувания и нощувки в Европейския съюз (ЕС), показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Тя представя статистика за последните две години – 2018 и 2019 г., за да оцени потенциалните загуби на туристическата индустрия заради пандемията.

Данните показват, че през пролетта и лятото на 2019 г. са осъществени почти една трета от нощувките в ЕС. Най-висок брой нощувки през пролетта са реализирани през юни, а през лятото – през август. 

Делът на нощувките, реализирани през пролетта, от общия брой нощувки варира от 24 и 27% в Хърватия и България до 35% в Кипър, Люксембург, Малта и Нидерландия. Делът на нощувките от летния сезон от общия брой нощувки за цялата минала година варира от 23% в Малта до 58% в Хърватия.

През пролетта на 2018 г. жителите на ЕС са осъществили почти 390 млн. туристически пътувания, което представлява 34% от общите годишни пътувания. Нощувките за периода са над 1,8 млрд., а разходите възлизат на 170 млрд. евро.

Повече от две трети (70%) от тези пътувания са в страната на пребиваване, а 22% са до о други страни от ЕС. Общо 8% са пътуванията до дестинации извън ЕС.

През лятото 2018 г. са осъществени 270 млн. пътувания от гражданите на ЕС, което представлява 24% от годишната общите годишни пътувания. Реализираните нощувки са 1,9 млрд., а разходите възлизат на 138 млрд. евро.

Най-предпочитаните европейски дестинации са Испания, Италия и в по-малка степен Франция и Германия, които заедно привличат 49% от пътуванията в ЕС през пролетта на 2018 г. и 45% през лятото.

За периода май-юни в топ 5 на дестинациите влиза Австрия, а за летния сезон – Хърватия.

Туристическият сезон в България през 2018 и 2019 г.

През миналата година в България са реализирани 27,155 млн. нощувки, 46% от които са осъществени през летния сезон юли-август, показват данните.

През пролетния сезон са реализирани 27% от нощувките в страната ни през миналата година.

През 2018 г. са реализирани 5 млн. пътувания в България, от които 4,15 млн. са на български граждани. Малко под една трета от тях са осъществени през пролетта. Реализираните разходи са за 848 млн. евро, като 515 млн. са от вътрешните пътувания. Една четвърт от разходите са направени през пролетта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още