IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската армия минава на подчинение на министъра на отбраната

За първи път в историята си втората по големина армия в НАТО ще бъде подчинена на цивилното ръководство

14:44 | 15.07.18 г.
<p>
	Турският президент Реджеп Тайип Ердоган.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Архив Ройтерс

Турция издаде президентски укази, които променят ключови политически, военни и административни институции в рамките на прехода към новата президентска изпълнителна власт след изборите миналия месец, предава Ройтерс.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган положи клетва в понеделник въз основа на новата система и сега притежава обхватни правомощия, които му позволяват да издава укази, да назначава и уволнява висши държавни служители.

Ердоган заяви, че силната президентска власт е от основно значение за по-ефективното управление, ще стимулира икономическия растеж и ще гарантира сигурността. Критиците обаче твърдят, че по този начин турският президент засилва авторитаризма и се стреми към еднолично управление.

Последните промени предвиждат Генералният щаб на турската армия да премине на подчинение на министъра на отбраната, съобщава Анадолската агенция. Това става след като Ердоган назначи началника на армията Хулуси Акар за министър на отбраната.

Министърът на отбраната може да бъде освободен по решение на президента, който е и глава на изпълнителната власт. Така за пръв път в историята си втората по големина армия в НАТО ще бъде подчинена на цивилното ръководство, т.е. на политически фигури, а не на командирите си в униформа.

Със същия указ се преструктурират и Висшият военен съвет, където се вземат решенията за кариерното развитие на военнослужещите, и Съветът за национална сигурност. Досега членове на Висшия военен съвет, който се ръководи от президента, бяха началникът на ГЩ, командирите на родовете войски и четирима цивилни министри.

Сега към тях се добавят и вицепрезидентът на страната Фуад Октай, министърът на образованието Зия Селчук и министърът на финансите Берат Албайрак (който е зет на Ердоган – б.р.), отбелязва БНР.

В турския официален вестник бяха публикувани общо седем указа, засягащи много държавни институции, включително секретариата на Националния съвет за сигурност и Директората на отбранителната индустрия.

По-рано към президенството бяха прехвърлени ключови структури от сферата на сигурността, включително Националната разузнавателна организация, Управлението по военна индустрия и други.

Също така бяха назначени и шестима ректори на различни университети на мястото на по-рано отстранени от длъжност техни колеги.

Промените съвпадат с втората годишнина от опита за държавен преврат, по време на  който бяха убити най-малко 250 души, много от които невъоръжени цивилни.

След проваления пуч на 15 юли 2016 г. беше въведено извънредно положение, което трябва да бъде прекратено тази седмица.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган и националистическите й съюзници планират да въведат регулации на сигурността, за да се гарантира, че „борбата с тероризма“ ще продължи след края на извънредното положение, съобщиха двама източници пред Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още