Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Турската инфлация остава почти без промяна през септември

Двете основни сили, които забавиха инфлацията, са жилищните разходи и цените на облеклото

Турската инфлация остава почти без промяна през септември

Снимка: Bloomberg

Турската инфлация остава почти без промяна за втори пореден месец през септември, като забавящото се увеличение на жилищните разходи и цените на облеклото изглежда успява да компенсира слабата лира.

Потребителските цени през миналия месец са се увеличили с 11,75% спрямо година по-рано. Това е под очакванията на анализатори, допитани от Bloomberg, чиято медианна прогноза бе за 12,13%. На месечна основа цените през септември са се увеличили с 0,97%, показват данните на турската статистическа служба.

Още по темата

Цените на храните, които съставляват близо една пета от потребителската кошница, са се повишили за една година с 14,95% след ръста от 13,5% месец по-рано. Инфлацията при хранителните продукти продължава да е над официалните стойности за годината от 10,5%.

В същото време инфлацията при енергийните цени – ключов двигател за ценовия натиск на по-широкия пазар, се забавя до 6,77% от 9,6% през август.

Но двете основни сили, които забавиха инфлацията през миналия месец, са жилищното настаняване и облеклото, където покачването на годишните цени се забавя до 10% и 6,91% от 11,34% и 9,22%.

Основната инфлация, която изключва волатилни компоненти като хранителни стоки и енергия, се ускорява до 11,32% от 11% предходния месец – знак, че известна част от натиска върху цените може да се увеличава.

След публикуването на данните турската лира подсилва позициите си и се търгува на ниво от 7,7318 лири за долар към 11:30 ч. българско време.

Лирата се обезцени с 4,8% спрямо долара през септември, което я прави най-зле представящата се валута на нововъзникващ пазар за месеца. За годината тя отписва 23% от стойността си.

Правителството в Анкара прогнозира, че инфлацията ще се забави до 10,5% до края на годината и до 8% до края на следващата, заяви по-рано миналата седмица финансовият министър Берат Албайрак.

Цените на дребно в Истанбул, най-големия град в страната, нараснаха с 1,47% на месечна основа и на годишна с 11,66% през септември.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Австрийските банки увеличават печалбите, а провизиите за лоши кредити се топят