IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската TPAO подаде заявка за проучвания за петрол в Средиземно море

Тези планове обещават ново изостряне на търканията с Гърция и Кипър

10:31 | 09.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Турската държавна петролна компания TPAO е подала заявка за проучвания за петрол в Средиземно море, става ясно от съобщение на енергийното министерство на страната в Държавен вестник на Турция. Става въпрос за три полета, които се намират в турските териториални води в провинция Мерсин, посочва Ройтерс.

Преди седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган коментира, че страната му ще започне проучвания за петрол и газ в източното Средиземноморие.

Заявката обещава ново влошаване на връзките между Анкара и ЕС и по-конкретно - с Гърция и Кипър, в момент, в който двете страни се опитват да подобрят

Турция е в спор с с двете държави в ЕС относно правото за проучване и добив на енергийни ресурси в Средиземно море. Напрежението ескалира до такава степен през миналата година, че корабите, които проучват в региона, бяха ескортирани от военни фрегати.

През декември 2020 година европейските лидери дори одобриха налагането на още санкции срещу представители на петролната компания, мотивирайки се с "неразрешени сондажни дейности".Тези планове обаче бяха замразени на фона на смекчаването на тона на Ердоган към ЕС през пролетта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още