IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турски военни самолети влязоха 162 пъти в пространството на Гърция само за ден

Отношенията между двете държави се изостриха след размяната на взаимни провокации

10:05 | 02.02.17 г. 1
<p>
	Премиерът Алексис Ципрас (вдясно) разговаря със своя коалиционен партньор Панос Каменос (вляво). Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Премиерът Алексис Ципрас (вдясно) разговаря със своя коалиционен партньор Панос Каменос (вляво). Снимка: Архив Ройтерс

Турски военни самолети са нарушили 162 пъти въздушното пространство на Гърция само за ден, съобщава „Катимерини“. Извършени са повече от 10 полета над островите Имиа и Калолимнос, заради които Гърция и Турция бяха на крачка от война през 1996 година.

Изданието коментира, че турската реакция е в отговор на церемония с участието на гръцкия военен министър Панос Каменос, който е лидер на коалиционния партньор на СИРИЗА - ANEL, на острова. Така в страната отбелязаха годишнина от кончината на трима гръцки военни край острова. Но само няколко дни по-рано турски военен кораб, на който се е намирал и началникът на Генералния щаб Хулуси Акар, навлезе в териториалните води на Гърция край необитаемия остров Имиа.

В допълнение Анкара е изнервена и от отказа на Гърция да екстрадира осмина военни, потърсили убежище в страната след опита за преврат през юли 2016 година.

Панос Каменос е категоричен, че гръцките военни са готови да отговорят на всяка провокация. При всяко нарушение на въздушното пространство турските самолети са били прихванати от гръцките военно-въздушни сили.

В сряда се проведе и планиран преди дни телефонен разговор между премиера на Гърция Алексис Ципрас и германския канцлер Ангела Меркел. По-късно днес тя ще посети Турция и двамата са обсъдили мигрантската криза, преговорите за обединението на Кипър, както и случаите на нарушаването на границите на Гърция от турските военни, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Досега реакцията на Атина на турските провокации е много умерена. Самият Ципрас коментира преди дни по време на своята визита в Сърбия, че бъдещето на Балканите не може да бъде изградено на базата на провокации и нарушения на международните правни норми.

Президентът на южната ни съседка Прокопи Павлопулос пък коментира, че Турция нарушава не само границите на Гърция, а и на ЕС, и призова за спирането на тези действия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 3
Ivan.r
преди 7 години
Време е от небето да завали дюнер кебап!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още