IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският премиер смени 10 министри в кабинета си

Ердоган се опитва да спаси управлението си след сериозен корупционен скандал

09:46 | 26.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Турският премиер смени 10 министри в кабинета си

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган смени десетима министри в своя кабинет в опит да се спаси от надвисналата правителствена криза. Вчера трима министри подадоха оставки след като техните синове бяха задържани по подозрения за корупция.

Вчера турският министър на околната среда Ердоган Байрактар хвърли в смут пазарите в Турция след като призова и премиера да подаде оставка, заради скандала, припомня Bloomberg. Премиерът Ердоган обаче отхвърли съмненията, че проверката за корупция е насочена срещу кабинета му.

Оставката на цялото правителство поискаха и няколко хиляди протестиращи по улиците на Истанбул.

Според него в основата на това разследване стоят международните сили, които не са доволни от скоростта на икономическото развитие на Турция. Амбициите на Ердоган са до 2023 година страната да се превърне в една от водещите в света. В момента Турция заема 17-то място сред най-развитите световни икономики.

Според прокуратурата проверката е започнала преди 15 месеца и включва подозрения за подкупи, пране на пари и нагласени търгове от страна на правителството.

Турски разследващ журналист съобщи, че разследването продължава със сделките за високоскоростната железница в страната, а сред задържаните ще бъде и един от синовете на премиера. Прокуратурата в Анкара потвърди за разследването, но не даде повече подробности.

Вижте още във видеото на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още