IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туск е „предпазлив оптимист“, че още утре ще бъдат ясни следващите ръководители на ЕС

В писмо до своите колеги Туск отбелязва, че вече е взето решение въпросът да бъде приключен до края на месеца

14:33 | 19.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Туск. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Туск. Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази днес "предпазлив оптимизъм", че още в четвъртък държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще постигнат съгласие за бъдещите председатели на общностните институции, съобщава БТА.

В писмо до своите колеги Туск отбелязва, че вече е взето решение въпросът да бъде приключен до края на месеца. Председателят на Европейския съвет съобщава, че при съвещанията си с представителите на Европейския парламент е установил различия във вижданията и интересите, но и обща воля за намирането на решение преди първата сесия на новоизбраните евродепутати на 2 юли.

Туск добавя, че на предстоящото двудневно заседание Европейският съвет ще обсъди също стратегическите посоки пред ЕС за следващите пет години. Той определя като основни въпросите за охраната на външните граници, за цифровия преход, за опазването на околната среда, укрепването на европейското единство и постигането на решения на международната сцена, посочва още БТА.

Предвижда се Европейският съвет тази седмица да приеме заключения за защитата на природата, бюджета на ЕС до 2024 г., за борбата с дезинформацията и хибридните заплахи. В петък държавните и правителствените ръководители ще обсъдят състоянието на еврозоната и преговорите по оттеглянето на Великобритания.

Миналата седмица френският президент Еманюел Макрон заяви, че би подкрепил германския канцлер Ангела Меркел, ако тя реши да се включи в надпреварата за председателския пост в Европейската комисия (ЕК), който в момента е зает от Жан-Клод Юнкер. 

Меркел сподели, че възнамерява да се оттегли от политиката, когато приключи нейният четвърти мандат като канцлер през 2021 г. Но някои представители на Европейския съюз (ЕС) вярват, че тя ще размисли, имайки се предвид нейния богат опит в управленските процеси на блока. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още