IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Твърд Brexit може струва още 12 млрд. долара на хранителната индустрия

Според доклада на Barclays храните и напитките, които влизат във Великобритания от ЕС ще бъдат обект на нови мита със среден размер от 27%

12:38 | 27.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компаниите за търговия и разпространение на храна на дребно може да загубят 9,3 млрд. паунда (12,2 млрд. долара) в резултат на въвеждането на нови мита, ако Великобритания излезе от Европейския съюз без сделка. Това става ясно от проучване, поръчано от британската банка Barclays.

Възможността за т. нар. „твърд“ Brexit отново е под светлините на прожекторите, след като британският премиер Тереза Мей заяви миналата седмица, че преговорите с европейските лидери са в задънено положение, съобщава Ройтерс.

Според доклада на Barclays храните и напитките, които влизат във Великобритания от ЕС, ще бъдат обект на нови мита със среден размер от 27% - значително повече от налозите от 3-4% за нехранителните продукти.

„Някои продукти ще избегнат митата дори и при сценарий без сделка, но за повечето стоки ефектът от увеличено митническо бреме ще бъде извънредно ощетяващ, като евтините стоки ще бъдат най-силно ударени“, заяви Иън Гилмартин, ръководител на звеното за търговия на дребно към Barclays Corporate Banking.

През 2017 г. Великобритания е внесла храни и напитки за 48 млрд. долара, което се равнява приблизително на 40% от целия британски пазар, показват данни на Barclays Corporate Banking.

Но 71% от този внос е от ЕС, заради което не подлежи на мита.

„Положително споразумение за търговията е от съществено значение, ако искаме да защитим британския износ и да избегнем значително увеличаване на цените за британските потребители“, посочи още Гилмартин.

Сред продуктите, застрашени от най-високи мита при липса на сделка за Brexit, е замразеното говеждо месо, чиито налози ще достигнат до 300%. В същото време митата върху портокаловия сок ще бъдат 180%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още