IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тъмните облаци над руската икономика може да се окажат по-гъсти от очакваното

Според един от приближените на Владимир Путин забавянето на растежа ще бъде по-драстично от очакваното от правителството

08:32 | 25.10.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Един от малкото хора, които руският президент Владимир Путин публично е наричал приятел, има някои мрачни прогнози за бъдещето на руската икономика.

Алексей Кудрин, бившият министър на финансите, който от май е начело на Сметната палата, предупреди в интервю, че надвисналата сянка може да се окаже много по-лоша от очакваното. Според него брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия може да нарасне със „значително“ по-бавен ръст от 1% следващата година въпреки очакванията на правителството за забавяне до 1,3%.

Правителството очаква ръст на БВП от 1,8% през тази година.

„За съжаление забавянето на растежа ще бъде по-драстично от очакваното от правителството“, заяви Кудрин, цитиран от Bloomberg.

Архитектът на руската фискална политика през първите два мандата на Путин се превърна в любимец на инвеститорите, докато заемаше поста на финансов министър. Той успа да стабилизира публичните финанси и да се погрижи за изплащането на руския дълг, но трябваше да напусне правителството преди седем години заради конфликт с тогавашния президент Дмитрий Медведев за военните разходи.

Бързият икономически ръст е от съществено значение за това дали Путин ще успее да спази достатъчно бързо предизборните си обещания за подобряване на жизнения стандарт на руснаците и вкарването на страната в редиците на петте най-големи икономики.

Но прогнозите изглеждат все по-мрачни въпреки скока в цената на петрола. Заплахата от нови американски санкции допълнително натежава върху рисковете за потребителските разходи, подхранвани и от увеличаването на данъка върху добавената стойност и плановете за увеличаване на пенсионната възраст.

„Цените на петрола нямат отражение върху растежа и търсенето“, каза още Кудрин, според когото техният ефект върху икономиката „на практика е изчерпан“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 5 години
върти сучи, все че.пове са ти в главата ... пардон устата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 12
majnata
преди 5 години
един Ч.Е.П.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 15
majnata
преди 5 години
Плащат еди *** ! Плащат абдалите по света , като тебе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 7
khao
преди 5 години
честно да ти кажа, колегата ти абба е по добър в писането на футуристични разкази :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 5 години
Какви огромни средства във ВПК когато военния им бюджет е между 60 и 70 милиарда долара? Какъв жандарм, когато танка "Армата" с който плашеха света не се поръча от МО защото бил скъп? Нямат на въоръжение и самолет 5-то поколение. Създадоха СУ-57, но индийците го отказаха, защото не отговаря на критериите за пето. Сега чета че ще преминават направо на шесто. Няма да се учудя ако утре пожелаят директно седмо. Жандарм са САЩ но с цената на 20 трилиона държавен дълг. Но те могат да си го позволят и си го плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 16
Biso
преди 5 години
Преди година ако не бъркам, имаше едно интервю на В. Путин, в което той казва, че имат достатъчно запаси и 4 години може да не правят нищо. Думата запаси може да се тълкува доста широко. И "не правим нищо" също може да се тълкува нееднозначно - не правим нищо в коя сфера?В Русия вървят процеси, които не са особено забележими на повърхността, но се преустройва цялата държава. Има наченки на възстановяване на икономическия медел от времето на СССР - в смисъл повече държава. Наливат се огромни средства в ВПК (включително и чужди инвестиции) и според някои мнения, на Русия е предадена ролята на световен жандарм - съответно тази роля е отнета на САЩ. До колко горното отговаря на реалността, ще бъде видно в следващите години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 25
majnata
преди 5 години
Щом блумбърг се е разтревожил за Русия , значи нещата са наред ... ако почне да я хвали , значи ситуацията не е добре .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още