IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговци във Великобритания спечелиха ключово дело срещу Mastercard и Visa

Сега компаниите са изправени пред риск да изплащат обезщетения за милиарди

16:52 | 17.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Daniel Acker/Bloomberg</p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Върховните съдии в Обединеното кралство се произнесоха в полза на търговците на дребно в дело срещу компаниите Visa Inc. и Mastercard Inc, които сега могат да бъдат изправени пред изплащането на обезщетения за милиарди.

Върховният съд отхвърли обжалването на Visa Inc. и Mastercard Inc., като постанови, че таксите, които компаниите налагат на магазините, ограничават конкуренцията, информира Bloomberg.

Дългогодишният съдебен процес вече позволява на Sainsbury, както и на други супермаркети като Asda и Wm Morrison Supermarkets Plc на Wal-Mart Stores Inc., да пристъпят към процес за размера на щетите, заявяват съдиите в единодушното си решение в сряда.

Спорни са така наречените такси за обмен, които се начисляват по тарифи, определени от картовите компании, всеки път, когато потребител използва картата си.

Опитът на Mastercard да създаде отделен трибунал, който да преразгледа някои от въпросите, „нарушава принципа на публичната политика и справедливостта, че трябва да има окончателност на съдебните спорове“, посочват съдиите.

„Определянето на таксите за обмен от Mastercard и членовете на мрежата на компанията в продължение на много години е нарушение на закона за конкуренцията“, казва в изявление Кейт Полък, адвокат на някои от веригите супермаркети.

Срещу Mastercard са били откривани производства за нарушаване на антитръстовото законодателство и от Европейската комисия. На 29 април 2019 г. Комисията прие решение относно производство по член 101 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) и член 53 от Споразумението за ЕИП срещу компанията относно правилата й за междурегионалните многостранни обменни такси, приложими за междурегионални картови трансакции.

Според Комисията правилата на Mastercard представляват хоризонтално фиксиране на цените и водят до ограничаване на конкуренцията в полза на компанията и нейните членове и лицензополучатели. Тогава компанията въведе промени в правилата си така, че те да съответстват на изискванията на т.нар. „методика за безразличието на търговеца“, използвана от Комисията  като референтен показател за оценка на спазването на член 101, параграф 3 от ДФЕС, за да се гарантира, че търговците имат полза от приемането на карти.

„Предстоят допълнителни съдебни заседания за определяне на ключовите повдигнати въпроси. Тези изслушвания най-вероятно ще се проведат през 2021 г.“, заяви говорител на MasterCard в изявление. Visa допълва, че е разочарована и добавя, че таксите са критичен „компонент за поддържане на защитена екосистема за цифрови плащания, която е от полза за всички страни“.

Mastercard е изправена пред серия от съдебни дела, заведени от търговци на дребно във Великобритания. „Този ​​случай вече ще даде насоки за стотиците други ищци, които стоят зад заведените дела“, казва Роб Мъри, адвокат от Mishcon de Reya, който представлява Sainsbury.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още