IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с акции на Barclays и RBS бе временно преустановена

RBS загуби 10 млрд. лири от пазарната си капитализация от четвъртък насам

13:23 | 27.06.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търговията с акции на двете британски банки Barclays и RBS бе прекратена временно в понеделник сутринта на фона на сериозните сривове на цените им на фондовата борса London Stock Exchange, предава Ройтерс.

Акциите на Barclays поеха в първите минути на сесията надолу с 10,3 на сто, а тези на RBS – с 15 на сто, което активира автоматичното прекратяване на търговията при спад от над 8 на сто.

Когато това се случи, автоматичната непрекъсната търговия се спира и засегнатите акции се поставят в търг за преизчисляване на стойността на книжата. Това позволява на пазара да вземе решение за подходящата стойност на акциите, преди автоматичната търговия да бъде възобновена. 



Книжата на Barclays и RBS са били офлайн за около 5 минути, заяви пред The Independent говорителят на Лондонската борса.

Банковите акции са сред най-засегнатите след провеждането на референдума за напускане на ЕС от страна на Великобритания. 

Към обяд акциите на Barclays се търгуват със спад от 9,76 на сто до 138,95 пенса, докато тези на RBS са надолу с 13,3 на сто до 178,14 пенса. Книжата на Lloyds поевтиняват с 8,91 на сто до 51,88 пенса, след като се сринаха с над 20 на сто по-рано през деня.

RBS загуби 10 млрд. лири от пазарната си капитализация от четвъртък насам, или повече от нетния принос на Великобритания към бюджета на ЕС за 2015 г., който бе в размер на 8,5 млрд. лири. Нетният принос е разликата от това, което Лондон плаща на ЕС, и онова, което се връща обратно като субсидии.

Изпълнителните директори на редица банки се опитаха да успокоят инвеститорите, след като Великобритания гласува да напусне ЕС на референдум на 23 юни.

В изявление Дъглас Флинт, председател на Борда на директорите на HSBC, заяви, че ангажиментът на банката към британските фирми няма да отслабне.

„Днес навлизаме в нова ера за Великобритания и британския бизнес. Дейността за установяване на нови отношения на търговията с нашите европейски и световни партньори ще бъде сложна и ще отнеме време. Ние ще работим неуморно през следващите седмици и месеци, за да помогнем на нашите клиенти да се приспособят и да се подготвят за новата среда", заяви Флинт.

Джес Стейли, главен изпълнителен директор на Barclays, казва в изявление, че банката е готова да направи "каквото е необходимо", за да служи на своите клиенти.

„Ние сме трансатлантическа потребителска, корпоративна и инвестиционна банка, с централи във Великобритания и САЩ. Това остава ядрото на нашата сила“, каза той.

По-рано централната банка на Англия заяви, че „наблюдава развитието отблизо" и ще предприеме „всички необходими мерки", за да подкрепи паричната стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 3
Стефчо
преди 7 години
как ли не. еврозелките може да са безхаберни, ама много добре знаят, че когато преговарят с ингилизите след като са ги изкарали извън ЕС ги поставя в по-изгодна позиция, отколкото ако преговарят с тях докато са вътре.референдума беше безумен хазарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 15
Gold Zombie
преди 7 години
И аз мисля, че това е играта на Лондон. Само това може да обясни и яростните и непремерено истерични реакции и изказвание на европейските лидери от сорта на " да излизат по-бързо", а не както разни смешници като Евгений Дайнов се опитват да ни обяснят, че политиците в ЕС просто се държат като сърдити деца. Играта е много по-сериозна. А референдума си е даже много добре премерена стъпка на ингилизите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 17
крас
преди 7 години
"Само Великобритания може да активира член 50-и. Според мен ние трябва да направим това, само след като имаме ясно виждане за НОВИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ, които ще се опитаме да постигнем с нашите европейски съседи"ТОВА ОЗНАЧЯВА, ЧЕ АНГЛИЯ ЩЕ ЗАПОЧНЕ ПРОЦЕДУРА НА ДВУСТРАННИ ДОГОВАРЯНИЯ С ОТДЕЛНИТЕ ЧЛЕНКИ НА СЪЮЗА, КОЕТО ЩЕ Е ПРОТИВ ВОЛЯТА И ИНТЕРЕСА НА УПРАВИТЕЛНОТО ТЯЛО НА ЕС ПРЕДСТАВЛЯВАЩО НАЙ ВЕЧЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА ГЕРМАНИЯ!!При тези ДВУСТРАННИ договори определящи ще са този с ФРАНЦИЯ, ХОЛАНДИЯ, ИТАЛИЯ , ИСПАНИЯ !!Централния комитет на ЕС ще направи всичко възможно да дискредитира тези ДВУСТРАННИ отношения в които ролята на такива като Барозо и Меркел и техните клакьори ще е практически сведена до нула.В тези двустранни отношения ролята на намиращата се във Франкфурт ЕЦБ ще бъде заменена от ЛОНДОНСКОТО СИТИ което ще предлага продукти несъпоставими с тези на ЕЦБ!!За да се създаде този ВТОРИ /Лондоски/ ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНТЪР за свободна търговия с осигурен финанасов ресурс се наложи да бъде обезценен ПАУНДА!ВОЙНАТА МЕЖДУ ЛОНДОН И ФРАНКФУРТ ВЕЧЕ Е ФАКТ!ГЕЛМАНИЯ СРЕЩУ АНГЛИЯ, ЛИРАТА СРЕЩУ ЕВРОТО!КОЙ ЩЕ ПОБЕДИ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 7 години
Преди 4 месеца бившият хедж фонд маниджър Raoul Pal представи черен списък от европейски банки, които според него са критично застрашени от фалит. Това са Deutsche Bank, Credit Suisse, Santander, Barclays and RBS. И двете банки споменати в статията са в този списък, но те представлявам минимален проблем в сравнение с първите 2 банки в списъка и особено първата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 10
studioaa
преди 7 години
Тия двете банки много отдавна се знае, че са фалирали и новината не ме учудва ни май-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още