IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските новини и сезонът на отчетите дадоха тласък на европейските пазари

Паневропейския измерител Stoxx 600 напредна с 0,14%, като повечето сектори и всички водещи борси са на положителна територия

19:21 | 22.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските пазари завършиха борсовата сесия във вторник с ръстове на фона на продължаващите дебати в британския парламент за новото споразумение за напускане на Европейския съюз, около което предстоят две ключови гласувания, съобщава CNBC.

Паневропейския измерител Stoxx 600 напредна с 0,14%, като повечето сектори и всички водещи борси са на положителна територия. Акциите в петролния и газов сектор поскъпнаха с 1,3% и застанаха начело на ръстовете, докато тези при компаниите за пътувания и свободно време поевтиняха с 1%.

Германският бенчмарк DAX нарасна с 0,05% до 12 754,69 пункта, а френският CAC прибави 0,17% до 5657,69 пункта. По-значителен бе ръстът при британския измерител FTSE, който се придвижи на положителна територия с 0,71% до 7214,59 пункта.

Британските депутати ще гласуват два пъти във вторник вечерта – първият път ще е за това дали проектозаконът за новия план за Brexit на премиера Борис Джонсън трябва да продължи разглеждането си, а вторият за това дали текстът трябва да мине гласуване в Камарата на общините до четвъртък. Ако Джонсън се провали при второто гласуване, то удължаването на крайния срок за напускане на ЕС след 31 октомври става много вероятно.

Случващото се на търговския фронт даде повод за добро настроение. Китайският вицепремиер Лю Хъ заяви във вторник, че е постигнат напредък в преговорите между Пекин и Вашингтон.

Продължаващият сезон на отчетите също остава във фокуса на инвеститорите. Швейцарският банков гигант UBS отчете 16-процентен спад на печалбата си за третото тримесечие на годишна база, като банката предупреди за наличието на „предизвикателна обстановка“. Книжата на банката останах без промяна по време на търговията във вторник.

Производителят на лекарства Novartis също представи данни преди края на сесията, като регистрира по-добри от очакваното печалба и продажби. Книжата на компанията поскъпнаха с 1%.

Най-голямо увеличение в стойността на акциите в рамките на Stoxx 600 регистрира Just Eat, които поскъпнаха с 24%, след като международното подразделение за интернет активи на Naspers – Prosus, предложи 4,9 млрд. британски паунда за компанията за услуги за доставка на храна.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още