IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските ограничения в света се увеличават с 10% през 2016 г.

Най-много нови препятствия върху вноса издигат Русия и Индия, посочват от ЕК

17:40 | 26.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговските ограничения в света, които засягат и европейските износители, се увеличават с 10% през 2016 г., според нов доклад на Европейската комисия (ЕК), публикуван в понеделник.

Към на края на миналата година съществуват общо 372 търговски бариери в 50 различни търговски дестинации в света. Според доклада 36 нови ограниченияса въведени през 2016 г., което може да навреди на износа на Европейския съюз (ЕС), удряйки го с 27 млрд. долара.

Страните от Г20 са сред държавите, издигнали най-много препятствия върху вноса като цяло. Русия (33), Бразилия, Китай и Индия (по 23) водят в класацията.

Според Комисията фактът, че страните от Г20 поддържат най-много бариери, е обезпокоителен. Институцията заявява, че на предстоящата среща на групата в Хамбург ще призове лидерите да се противопоставят на протекционизма.

Най-много нови ограничения през 2016 г. се отчитат в търговските и инвестиционни отношения с Русия (6 нови) и Индия (5), което според Комисията потвърждава протекционистките тенденции от предишните години. Препятствията в Русия са свързани с изисквания за сертификати във фармацевтичния и циментовия сектор, както и с ограничения за участие на чуждестранни компании в инвестиционни проекти, поети от държавни компании. В Индия бариерите са насочени към телекомуникационния сектор, вината и спиртните напитки и фармацевтичната индустрия.

Швейцария е наложила три нови ограничения, а Алжир, Китай, Египет и Турция – по две. Останалите 14 нови търговски препятствия са издигнати от отделни трети страни.

Според оценките на ЕС новите търговски ограничения през 2016 г. потенциално са навредили на износа на ЕС с до 27,17 млрд. долара. Това надвишава общия износ на ЕС до търговски партньори като Южна Африка, Алжир, Украйна и съответства на 1,6% от целия износ на ЕС на глобално ниво за периода 2013-2015 г.

Прогнозите сочат, че общо мерките, въведени от Русия, вероятно са с най-силен ефект върху износа на ЕС, потенциално удряйки търговските потоци с до 12,26 млрд. евро. На следващите места с най-силни последствия са Алжир (3,75 млрд. евро), Китай (3,7 млрд. евро), Турция (2,69 млрд. евро), Индия (2,2 млрд. евро) и Египет (1,72 млрд. евро).

Анализът показва още, че новите мерки, въведени от Русия, таргетират сектори, в които износът на ЕС към страната е традиционно силен. Преди въвеждането на неоправдани изисквания за сертификати върху фармацевтичните продукти, например, европейският износ на лекарства достига 6,1 млрд. евро. В същото време субсидиите за автомобилна и селскостопанска техника може да се е отразила на търговските потоци в тези сектори с намален износ за 5,85 млрд. евро от ЕС към Русия годишно.

Комисията отбелязва, че полага усилия да защитава европейските бизнеси срещу нарастващите протекционистки тенденции, като през 2016 г. са постигнати известни резултати. ЕК успява да възстанови нормални търговски отношения в 20 различни случая, които са засягали износ на ЕС на стойност 4,2 млрд. евро. Южна Корея, Китай, Израел и Украйна оглавяват списъка на страните, където Съюзът е успял да пребори ограниченията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Vesko94
преди 6 години
Търговските ограничения, както всяко друго нещо, носещо ограничения, в свят на либерални догми, не са особено приемливи, но продължават да бъдат важен инструмент за защита на важни индустрии от националната икономика на всяка развиваща се държава, а и не само
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още