IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските преговори за Brexit ще бъдат удължени и през следващата седмица

Въпреки че все още няма окончателно решение, официалните представители смятат, че е постигнат достатъчен напредък за продължаване на дебата

19:41 | 11.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Търговските преговори между Европейския съюз и Великобритания ще бъдат удължени отново и след неформалния краен срок този уикенд и ще продължат следващата седмица в Брюксел. Това посочват двама източници на Bloomberg, пожелали анонимност.

Преговорните екипи работят денонощно в Лондон от понеделник насам, като и двете страни определиха края на тази седмица за финален срок за постигане на споразумение, за да има достатъчно време за парламентарно ратифициране на сделката. Великобритания трябва да напусне единния пазар на 31 декември 2020 г.

Въпреки че все още няма окончателно решение, официалните представители смятат, че е постигнат достатъчен напредък за продължаване на дебата.

Минути преди 17 ч. българско време британският паунд се търгува при цена от 1,3211американски долара.

Един от източниците посочи, че все пак преговарящите разполагат само с дни за сделка, като нов краен срок може да е предстоящата видеоконференция на европейските лидери на 19 ноември. Това ще позволи на ръководителите да обсъдят договореното по време на онлайн срещата си.

Според близки до водените разговори има напредък през тази седмица и удължаването на срока трябва да се приема като знак, че споразумението е съвсем близо.

Времето като цяло е съвсем малко, тъй като Великобритания и европейските парламенти трябва да ратифицират сделката, за да влезе в сила след края на годината. Въпреки че на Острова това може да отнеме само няколко дни, то в ЕС е нужно повече време. Евродепутатите също така настояват текстът да бъде обсъден в комисии, преди да се гласува на пленарна сесия, която започва на 14 декември.

 В събота британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заявиха след телефонен разговор, че все още са налице големи различия и те трябва да бъдат премахнати, за да има сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още