IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските сътресения отново помрачиха настроенията на борсите в Европа

Акциите на британската Royal Mail поевтиняха до рекордно ниско ниво

19:25 | 23.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови индекси завършиха днешната сесия на червена територия, тъй като търговската война между САЩ и Китай продължава да тревожи инвеститорите, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 изтри 1,42% от стойността си, като приключи дена на ниво от 373,81 пункта.

Германският индекс DAX отчете спад от 216,33 пункта, или 1,78%, до 11 952,41 пункта.

Френският измерител CAC се понижи с 97,61 пункта, или 1,82%, до 5281,37 пункта.

Британският показател FTSE се смъкна със 103,1 пункта, или 1,41%, до 7231,044 пункта.

Компаниите от автомобилния сектор, чиито акции се търгуват на борсите, отчетоха общ спад от близо 3%. Книжата на германския концерн Daimler поевтиняха с почти 7 на сто. 

Акциите на Deutsche Bank отчетоха спад в стойността си от 2%, след като стана ясно, че акционерите на германския кредитор са обсъдили стратегията и водещата ѝ позиция в страната.

Книжата на британската Royal Mail потънаха с близо 11% на фона на хаоса около Brexit.

Една от основните теми във фокуса на инвеститорите е започналата кампания на европейските парламентарни избори, която вече тече във Великобритания и Холандия.

Bloomberg съобщи, че Тереза Мей е напът да напусне поста на премиер, като единственият въпрос вече не е дали, а кога ще стане това. Междувременно партията ѝ се готви за унизително поражение на европейските избори в четвъртък.

европа европа

На този фон стана ясно, че Мей се е отказала от последния си отчаян опит да прокара в парламента своето споразумение за Brexit. Проектозаконът не е включен в темите за обсъждане през първата седмица на юни, за когато бе заплануван. Въпреки това правителството все пак се надява да го постави пред парламента текстът в рамките на същата седмица.

Отново Bloomberg цитира днес банкери от Европейската централна банка, според които инфлацията в еврозоната остава твърде ниска и очакванията за растеж на цените намаляват след години на невъзможност да бъде постигната целта.

По време на предишното заседание на ЕЦБ централните банкери се съгласиха да оценят необходимостта от дългосрочната програма за финансиране на банките, която планират да стартират по-късно през годината. Според някои представители на централната банка този инструмент трябва да се разглежда като коригиране на паричната политика, а според други трябва да служи предимно като предпазна мярка за банките в период на повишена несигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Daimler падна заради ексдивидентната дата. Това е нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още