IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговското напрежение заплашва Германия и Европа с нова рецесия

Според доклад на едни от водещите германски институти съществува реална опасност за работните места и производителността на най-голямата европейска икономика

14:59 | 27.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Всяко следващо ескалиране на търговското напрежение, включващо САЩ, може да предизвика значителна рецесия в Германия и Европа. Това предупредиха някои от водещите германски икономически институти в доклад, подготвен за правителството в Берлин.

В своите заключения институтите също така посочват, че заплахите на американския президент Доналд Тръмп за налагането на мита върху вноса на автомобили от Европейския съюз ще струва работни места и ще навреди на производителността и благоденствието на Германия

„Ответни мерки на ЕС по всяка вероятност ще забавят икономическия спад в съюза и ще предизвикат значителна рецесия в САЩ“, се казва в доклада на институтите, цитиран от Ройтерс.

Властите в Брюксел вече заявиха, че ще отговарят подобаващо, ако Тръмп наложи допълнителни мита върху автомобилния внос, докато двете страни водят преговори за това как могат да избегнат търговските бариери помежду си.

Значими и широкообхватни допълнителни налози от Вашингтон междувременно „по всяка вероятност ще предизвикат голяма рецесия в Германия и Европа“, се казва в доклада.

В него обаче не се посочва времева рамка за развитието на подобен сценарий.

Също така институтите намаляват и прогнозата си за ръста на германския брутен вътрешен продукт до 1,7% от 2,2% за 2018 г.

Ходът последва решението на Федерацията на германските индустрии също да свие прогнозите си до 2% от 2,25%, посочвайки като причина по-слабото търсене на германски износ заради американските търговски политики и Brexit, както и заради заплахите за икономиката от ксенофобията в страната.

Германия, където едно от три работни места зависи от износа, ще бъде силно ударена от каквито и да е било мита върху автомобилния внос, имайки предвид големия размер на сектора.

Институтите също така посочват и валутните кризи в Турция и Аржентина, както и възможността за Brexit без сделка като икономически заплахи пред Германия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още