Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

UBS отбеляза най-високата си печалба от шест години

Най-голямата швейцарска банка обаче звучи малко по-предпазлива по отношение на предстоящото тримесечие

UBS отбеляза най-високата си печалба от шест години

Снимка: Bloomberg

Швейцарската банка UBS отбеляза най-високата си тримесечна печалба от 2015 г. насам във вторник, след като стабилната търговска активност на ултрабогатите в света е довела до 23-процентов скок на печалбата от такси, съобщава Ройтерс.

Най-голямата швейцарска банка обаче звучи малко по-предпазлива по отношение на предстоящото тримесечие, заявявайки, че продължителната несигурност около икономическото възстановяване и последните политически промени в Китай може да засегнат бизнеса. Тя отбеляза още, че нивата на активност сред клиентите са били необичайно високи през последното тримесечие.

Нетната печалба за третото тримесечие възлиза на 2,279 млрд. долара и задминава медианната оценка за годишен спад от 24% на печалбата до 1,596 млрд. долара в допитване сред 23 анализатори, анкетирани от банката.

Още по темата

Акциите на UBS поскъпнаха с 2,2% в предпазарната търговия.

„Бизнес инерцията ни, фокусът ни върху стимулирането на растежа, върху дисциплинираното изпълнение и предоставянето на цялата ни екосистема на клиентите ни – всичко това доведе до ново силно тримесечие сред всички наши бизнес подразделения и региони“, заяви главният изпълнителен директор Ралф Хамърс.

Водещият бизнес за управление на благосъстоянието на банката бележи годишен ръст на печалбата преди данъците от 43% при 4-процентно увеличение на печалбата от сделки сред богатите и ултрабогатите клиенти, както и 15-процентов ръст на нетния лихвен доход от по-високите нива на кредитиране и маржове.

Подразделението отчита потоци, генериращи такси от нови клиенти, в размер на 18,8 млрд. долара, а инвестираните активи са намалели леко спрямо юни до 3,198 трлн. долара.

Инвестиционното подразделение на UBS отбелязва по-стабилно представяне, като приходите са се повишили с 1% на годишна база. Приходите от търговия с акции са нараснали с 3% спрямо миналата година до 1,36 млрд. долара.

Приходите от консултантски услуги по сделки и вписвания са скочили с 22% до 792 млн. долара, подкрепени от бума при сливанията и придобиванията.

Изненадващата печалба става ясна след забележително тримесечие за американските и британските банки, които, насърчени от икономическото възстановяване, освободиха кеш от заделените заради пандемията резерви. Рекордна вълна от активност при сливанията и придобиванията също подкрепи резултатите на кредитори като Goldman Sachs и JPMorgan.

Хамърс, който пое поста през ноември 2020 г. след успешен мандат, в който дигитализира холандския кредитор ING, заяви, че планира да представи актуализирана стратегия на 1 февруари. Тя ще включва нови мерки в дигиталното и хибридното банкиране.

UBS се опитва да подобри дигиталните си услуги, за да достигне до повече клиенти отвъд клиентската си база от супербогати, докато в същото време прави икономии.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските борси изпращат седмицата на червено