Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

UBS свива бонусите

По-ниската печалба води и до по-малки възнаграждения за мениджърите

UBS свива бонусите

След последния спад на печалбата служителите на швейцарската банка UBS ще получават по-ниски бонуси, предава Ройтерс.

Обемът на компенсациите, обвързани с резултатите, се свива със 17 на сто до 2,9 милиарда швейцарски франка, както обяви швейцарската банка в годишния си доклад.

Бонусът за директора на банката Серджо Ермоти е по-малко засегнат от съкращенията - той се свива с едва 5%.

Като цяло Ермоти е получил за 2016 г. възнаграждение от 13,7 милиона франка. За сравнение – сумата през 2015 г. бе 14,3 милиона швейцарски франка.

Председателят на борда на директорите Аксел Вебер, който е и бивш гуверньор на германската централна банка, е спечелил около 6,1 милиона франка - малко повече от миналогодишната сума.

По този начин мениджърите в UBS печелят значително повече, отколкото техните колеги в Deutsche Bank. Там за първи път нетната загуба се отрази и на бонусите не само на Борда на директорите, но и на останалия висш и среден мениджмънт, който остана без поощрителни плащания. 

Още по темата

Причината за по-ниските възнаграждения в UBS е значително по-ниската печалба за миналата година. Тя се сви до 3,2 милиарда швейцарски франка от 6,2 милиарда франка през предходната година. 

„2016 г. беше трудна и предизвикателна година за банковия сектор и UBS", пишат Ермоти и председателят на Борда Аксел Вебер в годишния си доклад за акционерите. Макроикономическата несигурност, геополитическото напрежение и разнопосочни политически тенденции са понижили нагласите на инвеститорите.

„В комбинация с прилагането на по-строги пруденциални стандарти и несигурността по отношение на допълнителните регулаторни промени тези фактори доведоха до предизвикателна среда за нашия бизнес", оправдават двамата слабите резултати на банката.

Като цяло банката е платила повече пари на мениджърите - 97,9 млн. франка спрямо 93,4 млн. франка година по-рано. Но този път сумата се разпределя на 12 вместо на 10 мениджъри, тъй като и самият Борд е по-голям.

Първоначално банката отчете по-висока печалба - в размер на почти 100 млн. франка, но впоследствие увеличи провизиите си, свързани с юридически спорове за жилищния пазар в САЩ, до 1,5 млрд. франка от досегашните 1,4 млрд. франка.

В рамките на споразумение с Националното управление на кредитните съюзи на САЩ (National Credit Union Administration, или NCUA), UBS задели по-висока сума. Това отписване е свило печалбата със 102 млн. франка, пояснява банката в петък.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Преговорите за Brexit сложиха край на ралито на европейските борси